Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Jednoduché alebo zložené plnenie - vplyv na základ dane

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Správne vymedzenie základu pre výpočet DPH je dôležité pre správne vyčíslenie sumy samotnej dane. Problematickým môže byť zložité, komplexné plnenie, pozostávajúce s viacerých rôznych činností, resp. prvkov. V týchto prípadoch je potrebné stanoviť, či ide o viac rôznych samostatných zdaniteľných plnení (dodaní tovarov a služieb), alebo ide o súvisiace plnenia (činnosti), v rámci ktorých existuje plnenie vedľajšie a hlavné, pričom výsledkom je len jedno zdaniteľné plnenie.
Zloženie základu DPH
Podľa ustanovenia § 22 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") a podľa smernice Rady
Základ dane zahŕňa aj (§ 22 ods. 2):
-
dane (okrem samotnej DPH), clo, dávky a poplatky,
-
príležitostné výdavky ako sú provízie, náklady na balenie, prepravu a poistenie, ktoré účtuje dodávateľ tovaru alebo služby kupujúcemu a sú súčasťou dodávky tovaru.
Základ dane nezahŕňa (§ 22 ods. 3 a 4):
-
zníženie ceny (diskont) za platbu vopred,
-
zľavy a rabaty poskytnuté zákazníkovi a zaúčtované v okamihu dodania tovaru alebo poskytnutia služby,
-
čiastky, ktoré dodávateľ dostal od svojho zákazníka na úhradu výdavkov zaplatených v mene a na účet zákazníka a vedie ich ako priebežné položky vo svojom účtovníctve (daň z týchto plnení si nemôže odpočítať).
Charakter plnenia
Pre správne vymedzenie základu dane je dôležité určiť, aký je predmet a charakter zdaniteľného plnenia. Spravidla ide o:
-
Jednotlivé plnenia
- ide o plnenia podliehajúce jednej samostatnej daňovej povinnosti, ide o plnenie jedného druhu tovaru alebo služby, je tvorené vstupnými komponentami, ktoré sú výsledne integrované do finálneho produktu.
-
Viacnásobné plnenia
- plnenia obsahujúce dve alebo viac zložiek, keď každá z nich podlieha samostatnej daňovej povinnosti, predstavuje plnenie dvoch alebo viacerých samostatne identifikovateľných a na sebe spravidla nezávislých plneniach vo forme tovarov alebo služieb.
-
Zložené plnenia
- keď sa jednotlivé plnenie skladá z viacerých zložiek, ktoré pri samostatnom poskytnutí môžu znamenať rôzne sadzby dane, alebo aj oslobodenie od dane. Je potrebné stanoviť stupeň podradenosti zložiek plnenia, t.j. určiť plnenie hlavné a vedľajšie. Na toto určenie nemá vplyv skutočnosť, že jednotlivé zložky sú zmluvne ocenené, alebo fakturované zvlášť. Je potrebné aplikovať daňovú sadzbu alebo oslobodenie od dane platné pre hlavné plnenie. V zákone o DPH ako aj v smernici sa v súvislosti s oslobodenými plneniami (bez nároku na odpočítanie) uvádza, že oslobodenie sa týka aj tovarov a služieb "úzko súvisiacich" s oslobodenou službou ako napr. zdravotnou starostlivosťou, poisťovacou službou, sociálnou starostlivosťou, vzdelávacou a výchovnou. Tento "úzky súvis" je potrebné posúdiť vo väzbe na príslušné predpisy vzťahujúce sa na danú činnosť.
V niektorých prípadoch môže byť rozlíšenie hlavného a vedľajšieho plnenia problematické. Na základe prípadov judikovaných Súdnym dvorom EÚ možno pri stanovení hlavného a vedľajšieho plnenia použiť tento prístup:
-
hlavné plnenie je dostatočne určiteľné a nezávislé,
-
existuje predpoklad, že vedľajšie plnenie by si za daných podmienok zákazník samostatne neobstarával,
-
vedľajšie plnenie prispieva k zvýšeniu úžitku plnenia hlavného.
Kvalifikácia jedného plnenia a uplatnenie režimu oslobodenia od dane
K problematike plnenia pozostávajúceho z viacerých prvkov, keď sa na niektorý z prvkov vzťahuje oslobodenie od dane, Súdny dvor EÚ vydal viaceré rozhodnutia. Odvoláva sa na striktnú interpretáciu oslobodenia od dane a dodržiavanie pravidiel a zásad oslobodenia od dane, keďže oslobodenie predstavuje výnimku zo všeobecných pravidiel zdaňovania daňou z pridanej hodnoty. Oslobodenie od dane sa nemusí týkať len hlavného plnenia, ale môže sa vzťahovať aj na vedľajšie plnenie. V niektorých prípadoch sa však oslobodenie od dane týka len jednej služby alebo dodania tovaru alebo sa týka postavenia osôb, ktoré tieto plnenia uskutočňujú.
Dodávky tovarov a služieb v súvislosti s nehnuteľnosťou
V rozhodnutí C-173/88 Morten Henriksen Súdny dvor EÚ poukazuje na to, že nájom nehnuteľnosti, ktorý je oslobodený od dane, nevyhnutne tiež zahŕňa okrem nájmu nehnuteľnosti, ktorá je hlavnou transakciou, nájom celej nehnuteľnosti, ktorá je jej príslušenstvom. V posudzovanom prípade sa nájom priestorov a miest na parkovanie vozidiel nevylúčil z oslobodenia od dane z dôvodu, ak tento nájom je úzko spojený s nehnuteľnosťou s cieľom jeho použitia na účel, ktorý je sám o sebe oslobodený od dane (napr. na bývanie), na základe čoho dva nájmy tvoria jednu ekonomickú transakciu.
Súdny dvor EÚ rozhodnutie vo veci C-425/06 Part Service Srl. V rámci tohto sporu bolo spochybnené oslobodenie od dane, keď platba za nájomné bola rozdelená na platbu za užívanie automobilu a platbu za poistenie a zabezpečenie dodržania záväzkov užívateľa prostredníctvom financovania záruky a poskytnutia ručenia inou osobou. Súdny dvor EÚ poukazuje na to, čím sa vyznačujú posudzované plnenia a okrem iného uvádza, že predmetné plnenie posudzované samostatne, sa v dôsledku toho zdá byť hospodársky nerentabilné a lízingová spoločnosť dostáva protihodnotu za lízing len vďaka spojeniu nájomného plateného užívateľom a súm platených inou spoločnosťou tej istej skupiny.
Na druhej strane v rozhodnutí vo veci C-224/11 BGŻ Leasing sp. z o.o. Súdny dvor EÚ posudzoval transakciu, keď prenajímateľ okrem lízingu ponúkal nájomcom zabezpečenie poistenia prenajatého majetku. Nájomca mal možnosť poistiť tento majetok u poisťovacej spoločnosti
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály