Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prepravné služby tovaru a DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Prepravné služby tovaru a DPH

Jednotlivé typy zdaniteľných obchodov, ktoré podliehajú režimu DPH, definuje zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“) v ustanovení § 2. Dodaním služby je podľa § 9 zákona o DPH všetko, čo nie je dodaním tovaru s výnimkou plnení, ktoré nie sú predmetom dane (napr. finančné plnenia, náhrady škody, príp. uplatnenie sankcií súvisiacich s nedodržaním zmluvne dohodnutých podmienok). Prepravné služby sú predmetom dane v SR, ak je miesto ich dodania v tuzemsku a sú uskutočnené zdaniteľnou osobou za protihodnotu. Za určitých okolností je dodaním služby za protihodnotu aj bezodplatné dodanie služby, napr. na osobnú spotrebu platiteľa alebo jeho zamestnancov (§ 9 ods. 2, 3 zákona o DPH).

Pre správne uplatnenie režimu DPH pri poskytovaní a prijímaní prepravných služieb tovaru má zásadný význam určenie miesta zdaniteľného obchodu, ktoré podmieňuje, či služba:

  • je predmetom dane v tuzemsku a daň má byť odvedená do slovenského štátneho rozpočtu – ak je miesto dodania v SR,
  • je predmetom dane v inom členskom štáte a daň má byť odvedená do štátneho rozpočtu iného členského štátu – ak je miesto dodania v inom členskom štáte, alebo
  • nie je predmetom dane v tuzemsku ani v inom členskom štáte a miesto dodania je na území tretieho štátu.

Uplatnenie režimu DPH pri službe prepravy tovaru je podmienené týmito ustanoveniami zákona o DPH: ustanovením § 2 (predmet dane), § 9 (dodanie služby), § 15 a § 16 (miesto dodania služby), § 19 (vznik daňovej povinnosti), § 22 (základ dane) a § 69 (osoba povinná platiť DPH v SR).

Daňová povinnosť vzniká podľa § 19 ods. 2 zákona o DPH dňom dodania služby; dňom dodania služby je vo všeobecnosti deň, kedy je dodanie prepravnej služby ukončené. Platí to aj pri službách dodaných zahraničnou osobou, pri ktorých je príjemca služby v SR osobou povinnou platiť daň.

Pri určení dňa vzniku daňovej povinnosti je potrebné v konkrétnom prípade zohľadniť, či:
      • daňová povinnosť nevznikla prijatím platby pred samotným dodaním služby (§ 19 ods. 4 zákona o DPH),
      • sa služba nedodáva čiastkovo alebo opakovane (podľa § 19 ods. 3 zákona o DPH) a daňová povinnosť vzniká najneskôr posledný deň obdobia, na ktoré sa platba vzťahuje), 
      • daňová povinnosť nevzniká vyhotovením faktúry podľa § 19 ods. 6 zákona o DPH pri požadovaní úhrady za obstaranú službu (neplatí, ak sa obstará služba s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, pri ktorej je povinný platiť daň príjemca služby).

Základ dane pri dodaní služby prepravy

Základom dane pri dodaní služby je všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby, zníženú o daň. Do základu dane sa nezahŕňajú výdavky platené v mene a na účet kupujúceho alebo zákazníka, ktoré dodávateľ požaduje od kupujúceho alebo zákazníka – prechodné položky. Ak je v čase dodania služby poskytnutá zľava z ceny alebo ak je poskytnutá zľava za skoršiu úhradu ceny, základ dane sa zníži o sumu zľavy.

Dopravca pri fakturovaní prepravnej služby zahrnie do základu dane okrem hodnoty samotnej prepravy aj zaplatené poplatky vzťahujúce sa k vykonanej prepravnej službe, iné dane, clá a pod., napr. mýtne poplatky, poplatky za vyhotovenie tranzitných dokladov.

Pri určení základu dane je z hľadiska zákona o DPH potrebné tiež rozlišovať, či je preprava tovaru poskytovaná ako samostatné plnenie, alebo či ju poskytuje, prípadne zabezpečuje dodávateľ tovaru v rámci zmluvne dohodnutých podmienok pri dodaní tovaru, kedy cena prepravy je súčasťou základu dane dodávaného tovaru.

Určenie miesta dodania služieb prepravy tovaru

Kritériá pre určenie miesta dodania konkrétnej prepravnej služby sú:

  • postavenie osoby, príjemcu služby (či je služba poskytovaná zdaniteľnej alebo nezdaniteľnej osobe),
  • trasa prepravy, ak je príjemcom služby nezdaniteľná osoba, t. j. či ide o prepravu medzi členskými štátmi EÚ alebo o inú prepravu.

Pri preprave tovaru:

  • pre zdaniteľnú osobu (z EÚ aj tretej krajiny) je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH miestom jej dodania miesto, kde má príjemca služby sídlo (miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo kde sa obvykle zdržiava). Na určenie miesta dodania služby nemá v danom prípade vplyv trasa prepravy, či sa tovar prepravuje v rámci územia SR, alebo medzi členskými štátmi, resp. či sa preprava tovaru poskytuje v súvislosti s vývozom alebo dovozom tovaru; ak je príjemca služby zdaniteľnou osobou, miesto dodania prepravnej služby je v štáte príjemcu,
  • pre inú ako zdaniteľnú osobu, ak ide o prepravu medzi členskými štátmi EÚ, je miestom jej dodania miesto, kde sa preprava tovaru začína (§ 16 ods. 5 zákona o DPH),
  • pre inú ako zdaniteľnú osobu, ak ide o prepravu inú ako medzi členskými štátmi EÚ, je miestom jej dodania miesto, kde sa preprava tovaru vykonáva (§ 16 ods. 6 zákona o DPH); ak je trasa prepravy vo viacerých štátoch, potom miesto dodania sa nachádza v každom štáte v pomere podľa prejdených kilometrov.

Podľa všeobecných pravidiel v § 15 ods. 1 zákona o DPH sa služby poskytnuté zdaniteľným osobám zdaňujú v štáte, v ktorom je usadený príjemca služby (princíp miesta spotreby služby). Ak sú poskytovateľ služby a príjemca usadení v dvoch rôznych štátoch, uplatní sa mechanizmus prenesenia daňovej povinnosti na príjemcu služby.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály