Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie dane zdaniteľnou osobou z prijatých plnení, ktorých výsledky nadobudne bezodplatne tretia osoba a bude ich využívať spolu so zdaniteľnou osobou

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 14. septembra 2017 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-132/16 Iberdrola Inmobiliaria Real Estate Investments EOOD (ďalej len „Iberdrola“).

Súdny dvor sa zaoberal otázkou práva na odpočítanie DPH zdaniteľnou osobou z prijatých prác na výstavbe alebo rekonštrukcii nehnuteľnosti, ktorých výsledky nadobudne bezodplatne tretia osoba a bude ich využívať spolu s touto zdaniteľnou osobou na účely ich ekonomických činností.

Predmet sporu

Bulharská obec Carevo získala ako objednávateľ diela stavebné povolenie na rekonštrukciu čerpacej stanice odpadových vôd, na ktorú sa malo napojiť letovisko nachádzajúce sa na území tejto obce.

Spoločnosť Iberdrola je súkromný investor, ktorý kúpil niekoľko pozemkov v tomto letovisku s cieľom postaviť objekty, v ktorých sa má nachádzať približne 300 apartmánov určených na sezónne bývanie. Stavebné povolenia boli vydané aj na priestory na poskytovanie verejných služieb, parkovacie miesta a občiansku vybavenosť.

Spoločnosť Iberdrola uzavrela s obcou Carevo zmluvu o rekonštrukcii čerpacej stanice prostredníctvom stavebných alebo rekonštrukčných prác, ktoré objednala u tretej spoločnosti. Na základe faktúr za predmetné stavebné, resp. rekonštrukčné práce spoločnosť Iberdrola uplatnila odpočítanie DPH.

Domnievala sa, že existuje väzba medzi dodaniami, ktoré boli predmetom prijatých faktúr, a službami, ktoré má po skončení výstavby apartmánových objektov poskytovať. Po skončení prác sa totiž mali objekty, ktoré Iberdrola plánovala v letovisku postaviť, napojiť na čerpaciu stanicu. Bez tejto rekonštrukcie by pripojenie nebolo možné, pretože existujúca kanalizácia nebola postačujúca.

Vykonané práce sa však týkali majetku obce, pričom výsledky týchto prác získala obec bezodplatne. Bulharský daňový úrad usúdil, že Iberdrola nemohla odpočítať DPH zaplatenú pri obstaraní predmetných rekonštrukčných prác.

Po sérii procesných krokov sa prípad dostal na

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály