Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Právo na odpočítanie DPH zo služieb súvisiacich so zamýšľaným nadobudnutím obchodných podielov

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 17. októbra 2018 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „Súdny dvor EÚ“) rozsudok vo veci C-249/17 Ryanair Ltd. (ďalej len „Ryanair“). Súdny dvor EÚ sa zaoberal otázkou práva na odpočítanie DPH zo služieb súvisiacich so zamýšľaným nadobudnutím obchodných podielov.

Predmet sporu

V roku 2006 vyhlásila letecká spoločnosť Ryanair verejnú ponuku na nadobudnutie všetkých obchodných podielov inej leteckej spoločnosti (ďalej aj „cieľová spoločnosť“). V súvislosti so zamýšľaným prevzatím cieľovej spoločnosti vynaložila výdavky na poradenské a iné služby.

Táto transakcia sa však napokon nemohla uskutočniť v celom rozsahu z dôvodov týkajúcich sa rešpektovania práva hospodárskej súťaže. Spoločnosť Ryanair tak mohla nadobudnúť len časť obchodného podielu na cieľovej spoločnosti.

Spoločnosť Ryanair uplatnila odpočítanie dane zaplatenej z titulu prijatia uvedených služieb, pričom tvrdila, že po prevzatí cieľovej spoločnosti mala v úmysle podieľať sa na jej riadení poskytovaním manažérskych služieb podliehajúcich DPH. Daňová správa jej však právo na odpočítanie dane nepriznala.

Po sérii procesných krokov sa prípad dostal na vnútroštátny súd.

Prejudiciálne otázky

Vnútroštátny súd pri riešení sporu položil Súdnemu dvoru EÚ otázky, ktorými sa v podstate pýtal, či obchodná spoločnosť, ktorá mala v úmysle nadobudnúť všetky obchodné podiely inej obchodnej spoločnosti s cieľom vykonávať ekonomickú činnosť spočívajúcu v poskytovaní zdaniteľných manažérskych služieb cieľovej spoločnosti, má právo na odpočítanie DPH týkajúcej sa výdavkov na dodanie poradenských služieb vynaložených v rámci verejnej ponuky na prevzatie, aj keď sa nakoniec ukázalo, že táto ekonomická činnosť sa neuskutočnila.

Rozsudok

Súdny dvor EÚ podotkol, že najskôr je potrebné určiť, či spoločnosť, ktorá má v úmysle nadobudnúť všetky obchodné podiely inej spoločnosti s cieľom vykonávať ekonomickú činnosť spočívajúcu v tom, že cieľovej spoločnosti bude poskytovať manažérske služby podliehajúce DPH, i) možno považovať za zdaniteľnú osobu, prípadne ii) či v čase prijatia sporných služieb konala v postavení zdaniteľnej osoby a iii) či a do akej miery možno odpočítať DPH zaplatenú v súvislosti s výdavkami vynaloženými na takéto služby.

Postavenie spoločnosti z hľadiska DPH

Súdny dvor EÚ pripomenul predchádzajúcu judikatúru, podľa ktorej spoločnosť, ktorej jediným cieľom je nadobudnutie obchodných podielov v iných spoločnostiach bez toho, aby sa priamo alebo nepriamo zapájala do riadenia týchto spoločností, ni

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály