Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH v súvislosti s výdavkami na správu finančného fondu, ktorý realizuje investície na účely pokrytia nákladov na uskutočnené transakcie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor Európskej únie („SD EÚ“) vydal 3. júla 2019 rozsudok vo veci C-316/18 Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs proti The Chancellor, Masters and Scholars of the University of Cambridge. Zaoberal sa v ňom otázkou, či zdaniteľná osoba vykonávajúca činnosť podliehajúcu DPH, ako aj činnosť oslobodenú od DPH, ktorá investuje prijaté dary a granty do fondu a využíva príjem generovaný týmto fondom na pokrytie nákladov na všetky tieto činnosti, je oprávnená odpočítať si z titulu všeobecných nákladov DPH zaplatenú v súvislosti s výdavkami na túto investičnú činnosť.

Predmet sporu

Univerzita v Cambridge je neziskovou vzdelávacou inštitúciou, ktorá popri hlavnej činnosti spočívajúcej v poskytovaní vzdelávacích služieb, ktoré sú oslobodené od DPH, vykonáva aj zdaniteľné transakcie, ako napr. výskumné činnosti na komerčné účely, predaj publikácií, poskytovanie poradenstva, stravovania, ubytovania, ako aj prenájmu zariadení a vybavenia.

Keďže uskutočňuje plnenia, pri ktorých má možnosť odpočítania dane, ako aj plnenia bez možnosti odpočítania dane, môže odpočítať daň len v pomernej výške, ktorú vyčísľuje v súlade s osobitnou metódou schválenou daňovým úradom podľa vnútroštátnych predpisov.

Činnosť tejto univerzity je čiastočne financovaná z darov a grantov, ktoré sú vložené do fondu a následne investované. Tento fond spravuje tretia osoba. Univerzita požiadala daňový úrad o odpočítanie DPH v súvislosti s poplatkami uhradenými za správu príslušného fondu z dôvodu, že príjem vytvorený týmto fondom sa použil na financovanie nákladov na rôzne činnosti univerzity ako celku.

Daňový úrad zamietol túto žiadosť s odôvodnením, že tieto poplatky priamo a výlučne súviseli s dotknutou investičnou činnosťou, ktorá nespadá do pôsobnosti smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“). Domnieval sa, že uvedené poplatky v každom prípade netvorili zložku ceny dodania tovaru alebo poskytnutia služieb, ktoré podliehajú DPH, keďže toto dodanie tovaru a poskytnutie služieb sa čiastočne financuje z príjmov generovaných týmto fondom.

Prejudiciálna otázka

Súdny dvor EÚ sa v tomto prípade zaoberal otázkou, či zdaniteľná osoba vykonávajúca činnosť podliehajúcu DPH, ako aj činnosť oslobodenú od DPH, ktorá investuje prijaté dary a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály