Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie práva na odpočítanie dane

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 28. júla 2016 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“ alebo „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-332/15. Jej predmetom je návrh na začatie prejudiciálneho konania, ktorý podal taliansky súd Tribunale di Treviso v súvislosti s trestným konaním proti Giuseppemu Astonemu.

Rozsudok SD EÚ vo veci C-332/15

Uvedený rozsudok sa týka takej právnej úpravy v oblasti DPH, ktorá za určitých okolností, akými sú uplynutie lehoty na uplatnenie práva na odpočítanie dane a nesplnenie formálnych povinností v oblasti DPH, bráni odpočítaniu DPH. Súdny dvor sa zaoberal otázkou, či je takáto vnútroštátna úprava v rozpore so smernicou Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty („smernica o DPH“).

Súdny dvor po vypočutí generálnej advokátky rozhodol, že vo veci sa rozhodne bez jej návrhov.

Predmet sporu

Počas daňovej kontroly, ktorá sa začala 4. júla 2013, talianska finančná polícia (Guardia di Finanza) konštatovala, že pán Astone ako zástupca spoločnosti Del Ferro nebol schopný predložiť účtovné záznamy, resp. záznamy na účely DPH za zdaniteľné obdobia 2010, 2011, 2012 a 2013.

Za samotné zdaňovacie obdobie 2010 táto spoločnosť vystavila faktúry, v ktorých základ dane predstavoval sumu 320 205 eur. Nepodala však daňové priznanie k DPH a vyhla sa zaplateniu sumy 64 041 eur. Spoločnosť nepodala daňové priznania k DPH ani za nasledujúce zdaňovacie obdobia. Uvedená kontrola tiež odhalila, že spoločnosť Del Ferro nesplnila povinnosť evidencie vystavených faktúr.

V súvislosti s nepodaním daňového priznania k DPH za zdaňovacie obdobie 2010 a neuhradením príslušnej sumy DPH sa proti pánovi Astonemu ako štatutárnemu zástupcovi spoločnosti Del Ferro vedie trestné konanie.

Počas tohto konania pred vnútroštátnym súdom pán Astone predložil faktúry, ktoré vystavili tretie strany voči spoločnosti Del Ferro počas zdaňovacieho obdobia 2010 a ktoré boli zaplatené vrátane DPH, avšak neboli evidované v účtovníctve tejto spoločnosti.

Na základe týchto faktúr bola suma odpočítateľnej DPH stanovená vo výške 30 590 eur. Pán Astone tvrdil, že tieto faktúry mali byť zohľadnené v súlade s judikatúrou Súdneho dvora týkajúcou sa práva na odpočítanie DPH, ktorú zdaniteľná osoba zaplatila z tovaru a služieb, ktoré jej boli dodané.

Pán Astone argumentoval, že vzhľadom na túto sumu odpočítateľnej DPH a predchádzajúci daňový preplatok nepresahovala suma nepriznanej dane hranicu 30 000 eur definovanú v zmysle príslušnej talianskej legislatívy, v dôsledku čoho nedošlo vôbec k spáchaniu trestného činu, za ktorý môže byť uložený trest. Pán Astone sa domáhal zbavenia obvinenia. Prokurátor takisto navrhoval, aby bol pán Astone zbavený obvinenia.

Vnútroštátny súd však uviedol, že talianska právna úprava podmieňuje právo na odpočítanie DPH dodržaním formálnych povinností týkajúcich sa najmä podania dotknutých daňových priznaní, okamihu, keď zdaniteľná osoba uplatňuje preplatok na dani, a skutočnosti, že dotknuté faktúry boli zaznamenané v povinnej evide

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály