Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri transakciách s bitcoinmi

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 22. októbra 2015 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“ alebo „Súdny dvor“) rozsudok vo veci C-264/14 Skatteverket proti Davidovi Hedqvis­tovi.

Rozsudok sa týka služieb výmeny „bitcoinov“ za tradičnú menu z hľadiska dane z pridanej hodnoty.

C–264/14 Skatteverket proti Davidovi Hedqvistovi

Predmet sporu

Pán David Hedqvist plánuje poskytovať služby spočívajúce vo výmene tradičných mien za virtuálnu menu „bitcoin“ a naopak. „Bitcoin“ je virtuálna mena používaná pri platbách medzi súkromnými osobami prostredníctvom internetu, ako aj v niektorých internetových obchodoch, ktoré túto menu akceptujú. Používatelia môžu kupovať a predávať túto menu podľa výmenných kurzov.

Pán Hedqvist predtým, ako začal uskutočňovať takéto transakcie, požiadal švédsku Komisiu pre daňové právo o predbežné stanovisko k otázke, či je povinný platiť DPH z kúpy a predaja jednotiek „bitcoin“. Podľa tejto komisie je „bitcoin“ platidlo, ktoré sa používa veľmi podobným spôsobom ako zákonné platidlá a transakcie, ktoré pán Hedqvist plánuje uskutočňovať. Na základe uvedeného táto komisia zastáva názor, že tieto transakcie musia byť oslobodené od DPH.

Skatteverket, švédsky daňový orgán, sa proti rozhodnutiu Komisie pre daňové právo odvolal na Najvyšší správny súd vo Švédsku (Högsta förvaltningsdomstolen). Tvrdí, že na činnosť, ktorú pán Hedqvist plánuje vykonávať, sa oslobodenie od dane stanovené v smernici Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) nevzťahuje.

Prejudiciálne otázky

Najvyšší správny súd vo Švédsku za týchto okolností položil Súdnemu dvoru otázku, či transakcie spočívajúce vo výmene virtuálnej meny za tradičnú menu a naopak, uskutočňované za protihodnotu pripočítavanú poskytovateľom do výmenného kurzu v momente jeho stanovenia, predstavujú poskytovanie služby za protihodnotu.

V prípade kladnej odpovede na prvú otázku požiadal o posúdenie, či sú takéto transakcie oslobodené od dane.

Rozsudok

Služby poskytované za protihodnotu

Súdny dvor cituje článok 2 ods. 1 smernice o DPH, podľa ktorého dodanie tovaru a poskytovanie služieb za protihodnotu na území členského štátu zdaniteľnou osobou,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály