Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Návrh nových pravidiel stanovovania sadzieb DPH a znižovania administratívnej záťaže pre malé podniky

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Európska komisia predložila 18. januára 2018 návrh nových pravidiel, vďaka ktorým by členské štáty EÚ mali získať viac voľnosti pri stanovovaní sadzieb dane z pridanej hodnoty a ktoré by mali priniesť priaznivejšie daňové prostredie pre rast malých podnikov.

Tieto návrhy nadväzujú na „základné prvky“ nového konečného jednotného priestoru EÚ v oblasti DPH, ktorých návrh Európska komisia predložila v októbri 2017, a tiež na Akčný plán v oblasti DPH z apríla 2016.

Navrhované pravidlá pre stanovovanie sadzieb DPH

Súčasné pravidlá

Spoločné pravidlá DPH v EÚ, na ktorých sa členské štáty EÚ dohodli ešte v roku 1992, upravujú právomoci členských štátov pri stanovovaní sadzieb DPH.

Členské štáty EÚ sú povinné uplatňovať 15 % alebo vyššiu štandardnú sadzbu DPH. Smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“) tiež umožňuje členským štátom uplatňovať buď jednu, alebo dve znížené sadzby, ktoré nesmú byť nižšie ako 5 %.

Znížené sadzby sa môžu uplatňovať len na dodania tovaru a služieb, ktoré patria do kategórií uvedených v prílohe III smernice o DPH (napr. potraviny, rozvod vody, farmaceutické výrobky, lekárske vybavenie a pomôcky, preprava osôb, dodanie kníh, vstupné na spoločenské podujatia, príjem služieb rozhlasového a televízneho vysielania, služby poskytované spisovateľmi, skladateľmi a výkonnými umelcami a ich autorské poplatky, dodanie, stavba a prestavba obydlí v rámci sociálnej politiky, ubytovanie hotelového typu, používanie športových zariadení, služby verejnoprospešných organizácií, pohrebné služby, služby lekárskej, zubnej a kúpeľnej starostlivosti, čistenie verejných priestranstiev, opatrovateľské služby atď.).

Osobitné výnimky umožňujú niektorým členským štátom EÚ uplatňovanie ďalších znížených sadzieb (nižších ako 5 % vrátane nulových), ako aj znížených sadzieb na tovar alebo služby, ktoré nie sú uvedené v prílohe III smernice o DPH, ak členské štáty mali takéto sadzby zavedené k 1. januáru 1991.

Navrhované zmeny

Navrhuje sa, aby okrem štandardnej sadzby DPH v minimálnej výške 15 % mohli členské štáty:

  • zaviesť dve rozdielne znížené sadzby v rozmedzí od 5 % do výšky štandardnej sadzby tak, ako uznaj
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály