Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prierez udalosťami v oblasti DPH v rámci Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V aktuálnom príspevku opäť prinášame stručný prierez udalosťami v oblasti DPH v rámci Európskej únie. Nájdete v ňom tiež prehľad webových stránok príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie so zverejnenými dokumentmi, na ktoré odkazujeme v nasledujúcom texte.

Sadzby DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ k 1. januáru 2014

Európska komisia na svojej webovej stránke aktualizovala dokument „Sadzby DPH platné v členských štátoch Európskej únie“. Obsahuje prehľad sadzieb DPH platných k 1. januáru 2014, ako aj historický vývoj sadzieb DPH v jednotlivých členských štátoch EÚ. Uvádza tiež informácie o sadzbách DPH uplatňovaných v rámci EÚ na vybrané druhy tovarov a služieb.

Správa k sadzbám DPH v členských štátoch EÚ je k dispozícii na:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

Jednotné daňové priznanie k DPH

Európska komisia navrhla jednotné daňové priznanie, ktorého cieľom má byť zníženie nákladov a byrokracie pre podniky, zjednodušenie dodržiavania daňových predpisov a zefektívnenie daňovej správy v Európskej únii.

Návrh z októbra 2013 počíta s jednotnými požiadavkami pre podniky pri podávaní daňových priznaní k DPH bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte priznanie podávajú. Jednotné daňové priznanie k DPH by malo nahradiť vnútroštátne daňové priznania k DPH. Zámerom je zabezpečiť, že sa od podnikov v celej EÚ budú požadovať rovnaké základné informácie v rovnakých lehotách.

V dôsledku odlišných informácií požadovaných podľa vnútroštátnych predpisov jednotlivých členských štátov EÚ, rozdielnej podoby formulárov daňových priznaní k DPH a nejednotných lehôt na podávanie daňových priznaní môže byť pre podniky vykonávajúce cezhraničné transakcie dodržiavanie predpisov v tejto oblasti zložitým, nákladným a ťažkopádnym procesom.

Návrh jednotného daňového priznania k DPH zjednodušuje rozsah informácií, ktoré budú podniky povinné poskytovať daňovým orgánom. Bude mať na vyplnenie len 5 povinných políčok. Členské štáty však budú môcť požadovať niekoľko ďalších štandardizovaných prvkov, maximálne však 26 políčok údajov.

Jednotné daňové priznanie k DPH by mali podniky podávať na mesačnej, prípade štvrťročnej báze v nadväznosti na dosahovaný obrat. Plánuje sa zrušenie povinnosti podávať súhrnné ročné daňové priznanie k DPH, ktorá sa v súčasnosti uplatňuje v niektorých členských štátoch EÚ.

Navrhuje sa, aby nové pravidlá nadobudli účinnosť od 1. 1. 2017.

Návrh smernice Rady, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, pokiaľ ide o jednotné daňové priznanie k DPH, nájdete na:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/key_documents/legislation_proposed/com(2013)721_en.pdf

Plán implementácie, vyhodnotenie vplyvov a často kladené otázky sú zverejnené na nasledovných webových stránkach Európskej komisie:

      • http://ec.euro

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály