Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Intrastat v roku 2022

Dátum: Rubrika: Z praxe

Intrastat – predstavuje štatistický systém, prostredníctvom ktorého sa sledujú tovarové obchodné operácie medzi členskými štátmi Európskej únie. V podmienkach Slovenskej republiky to znamená štatistické zisťovanie o dovozoch a vývozoch tovarov uskutočnených medzi Slovenskou republikou a členskými štátmi na základe mesačných hlásení v štatistickom zisťovaní Intrastat-SK podľa Prílohy č. 1 kódu 2103 Vyhlášky Štatistického úradu SR č. 292/2020 Z. z., ktorou sa vydáva Program štátnych štatistických zisťovaní na roky 2021 až 2023.

Pod
dovozom tovaru v rámci EÚ
sa rozumie vstup tovaru na územie Slovenskej republiky, ktorý bol pôvodne vyvezený z iného členského štátu, pričom ide o:
-
tovar EÚ, okrem tovaru, ktorý je v tranzite medzi členskými štátmi,
-
tovar, ktorý nie je tovarom EÚ, pôvodne prepustený v členskom štáte vývozu do colného režimu aktívny zušľachťovací styk, ktorý v Slovenskej republike zotrvá v colnom režime aktívny zušľachťovací styk alebo je v Slovenskej republike prepustený do voľného obehu.
Vývoz tovaru v rámci EÚ
je definovaný ako výstup tovaru z územia Slovenskej republiky na miesto určenia v inom členskom štáte, pričom ide o:
-
tovar EÚ, okrem tovaru, ktorý je v tranzite medzi členskými štátmi,
-
tovar, ktorý nie je tovarom EÚ, prepustený v členskom štáte vývozu alebo v Slovenskej republike do colného režimu aktívny zušľachťovací styk.
Povinný subjekt
Povinným subjektom pre štatistické zisťovanie Intrastat-SK (v rámci príslušných štatistických predpisov označovaný pojmom "spravodajská jednotka") sú zdaniteľné osoby a právnické osoby, ktorá nie sú zdaniteľnými osobami, registrovanými pre DPH v Slovenskej republike, teda právnické, fyzické osoby, skupiny registrované pre DPH v Slovenskej republike, ako aj zástupcovia pre DPH [podľa § 69aa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba "zákon o DPH")], ktorí spĺňajú súčasne nasledovné podmienky:
-
vykazujú nadobudnutie tovaru v tuzemsku alebo dodanie tovaru z tuzemska podľa platného zákona o DPH, alebo ak transakcia nie je nadobudnutím tovaru v tuzemsku alebo dodaním tovaru z tuzemska, tak:
-
uzavreli zmluvu, na základe ktorej sa tovar dováža na Slovensko alebo vyváža zo Slovenska,
-
prepravia tovar na Slovensko/zo Slovenska alebo zabezpečia jeho dovoz na Slovensko/vývoz zo Slovenska,
-
majú v držbe tovar, ktorý je predmetom dovozu na Slovensko/vývozu zo Slovenska,
-
v období od 1. októbra roka, ktorý dva roky predchádza sledovanému roku, do 30. septembra roka, ktorý bezprostredne predchádza sledovanému roku, alebo ktorí od začiatku sledovaného roka doviezli alebo vyviezli v rámci Európskej únie tovar v súhrnnej hodnote vyššej ako prah oslobodenia.
V úhrne možno konštatovať, že povinnosť pre štatistické zisťovanie Intrastat-SK sa vzťahuje na všetky subjekty, ktoré prekročili prah oslobodenia. Táto povinnosť sa pri dovoze tovaru týka aj právnických osôb (napr. verejnoprávnych inštitúcií, štátnych orgánov, orgánov samosprávy), ktoré nie sú zdaniteľnými osobami podľa zákona o DPH, ale vznikla im povinnosť registrovať sa pre DPH z titulu nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu.
Predmet vykazovania na Intrastat hláseniach
Súčasťou štatistiky obchodu s tovarom medzi členskými štátmi, teda aj predmetom vykazovania v rámci štatistických zisťovaní Intrastat-SK, sú informácie o tovare, ktorý sa fyzicky pohybuje (okrem špecifických tovarov alebo pohybov) medzi Slovenskom a členskými štátmi EÚ a medzi Slovenskom a územím Severného Írska, okrem tovaru v tranzite. Tovar v tranzite je tovar, ktorý na svojej ceste do iného členského štátu EÚ cez Slovensko len prechádza. Ak sa na Slovensku zastaví, potom len z dôvodov súvisiacich s prepravou, napr. kvôli prekládke na iný dopravný prostriedok.
Pre štatistické zisťovanie Intrastat-SK je tovarom všetok hnuteľný majetok vrátane elektrickej energie a zemného plynu. Ide teda o fyzické predmety, ktoré možno vlastniť, a vlastníctvo ktorých je možné previesť na iný subjekt. Aj určité typy takzvaných produktov zachytávajúcich znalosti uložené na fyzických nosičoch (napr. CD, DVD a pod.), ktoré môžu fyzicky prekračovať hranice, sú považované tiež za tovar.
Tovarom, ktorý má štatút Európskej únie je:
a)
tovar úplne získaný alebo vyrobený na colnom území Európskej únie,
b)
tovar z krajín a území, ktoré nie sú súčasťou colného územia EÚ, prepustený do voľného obehu v niektorom členskom štáte EÚ,
c)
tovar získaný alebo vyrobený z tovarov uvedených v bode a) a b).
______________________________
Tovar vyrobený z komponentov a materiálov získaných alebo vyprodukovaných na Slovensku a dodaný do ktoréhokoľvek členského štátu sa vykazuje na hlásení Intrastat-SK. To isté platí aj o tovare vyrobenom z komponentov a materiálov získaných alebo vyprodukovaných v ktoromkoľvek členskom štáte a dodanom zákazníkovi na Slovensku.
______________________________
Príklad č. 1:
Slovenská firma nakúpi výrobky od nórskej firmy. Tieto výrobky budú odoslané z Nórska, ktoré je nečlenskou krajinou, a budú prepravované cez Nemecko.
V Nemecku bude tovar prepustený do voľného obehu, t.j. v Nemecku sa uskutoční colné konanie. Tovar bude následne dodaný slovenskému odberateľovi, ktorý v hlásení o dovoze tovaru v rámci EÚ uvedie Nemecko ako členský štát zaslania a Nórsko ako krajinu pôvodu.
* * *
Príklad č. 2:
Slovenská firma predá tovar do Kanady. Odošle tovar do Hamburgu, kde bude naložený na loď a kde sa uskutočnia tiež vývozné formality.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály