Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ručenie za nezaplatenú daň

Dátum: Rubrika: Poradňa

V roku 2017 som obchodoval s istou firmou, v tomto roku už spolu neobchodujeme. Dozvedel som sa, že firma za rok 2017 údajne neodvádzala DPH a že DPH, ktorú neodviedla, môžu pri daňovej kontrole dodaniť mne. Firma nebola dlžníkom v registri. Ako môžem ovplyvniť, že firma nevyplatí DPH? Je pravda, že mi to môžu dodaniť, a keď áno, ako sa môžem brániť?

Problematika platenia dane z pridanej hodnoty za iného platiteľa, ktorý daň z pridanej hodnoty (ďalej len „daň“) nezaplatil v lehote jej splatnosti podľa § 78 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), súvisí s inštitútom ručenia za daň. Inštitút ručenia za daň upravuje § 69b zákona o DPH nadväzne na § 69 ods. 14 a 15 zákona o DPH. Ručenie sa nevzťahuje na iný druh dane, ale len na DPH.

Doplnenie inštitútu ručenia za daň uvedenú vo faktúre dodávateľa z predchádzajúceho stupňa do zákona o DPH je od roku 2012 jednou z možností podpory v boji proti podvodom v oblasti DPH. Je plne v súlade s čl. 205 smernice Rady č. 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty, ktorý uvádza: „... členské štáty môžu stanoviť, že osoba iná ako osoba povinná platiť daň ručí spoločne a nerozdielne za platbu DPH“.

Ručenie za nezaplatenú daň vyplýva priamo zo zákona. Za nezaplatenú daň ručí odberateľ a žiadna vopred uzatvorená dohoda medzi odberateľom a dodávateľom v prvom stupni neplatí, resp. sa neuplatní, a ani iný spôsob „bránenia“ sa ručiteľa, že túto daň nezaplatí.

Podľa § 69 ods. 14 zákona o DPH možno inštitút ručenia uplatniť len na dodanie tovaru alebo služby v tuzemsku, nie na dodanie tovaru a služby do zahraničia.

Na základe cit. ustanovenia zákona o DPH za daň uvedenú vo fa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály