Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytovanie ubytovania a dopravy vlastným zamestnancom a pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry

Dátum: Rubrika: Poradňa

Výrobná spoločnosť začala poskytovať od r. 2017 niektorým svojim zamestnancom a taktiež niektorým pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry, ktorí majú bydlisko mimo sídla spoločnosti, ubytovanie a dopravu (môžeme definovať ako benefit). Predmetné nájomné a dopravné nie je zatiaľ nepeňažný príjem a nie je zdaňovaný a zaťažený odvodmi na sociálne a zdravotné poistenie. Niektorí zamestnanci však zatiaľ čiastočne finančne participujú na ubytovacích nákladoch. Ubytovanie je poskytované personálnou agentúrou a aj ubytovacím zariadením, doprava je zabezpečená dopravnou spoločnosťou. Agentúra si okrem iného účtuje náklady spojené s organizáciou ubytovania.

Výrobná spoločnosť v priebehu roka 2018 plánuje začať svojim zamestnancom a taktiež pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry zdaňovať tieto príjmy nepeňažne a zaťažovať ich odvodmi na sociálne a zdravotné poistenie.

  • Ako má spoločnosť postupovať z hľadiska účtovníctva, dane z príjmov a dane z pridanej hodnoty s ohľadom na to, že benefity nie sú nepeňažné príjmy pre zamestnancov a agentúrnych zamestnancov?
  • Je pre spoločnosť ubytovanie a doprava daňovo uznateľným výdavkom z hľadiska dane z príjmov?
  • Môže si spoločnosť uplatniť z plateného nájomného/dopravy DPH na vstupe?
  • Ako postupovať pri účtovaní došlých faktúr za ubytovanie, organizovanie ubytovania, dopravu a participáciu zamestnancov na ubytovacích nákladoch?

V odpovedi odhliadnem od možnosti, že ubytovanie a doprava sú zamestnancom poskytované počas pracovných ciest (t. j. pri cestách na výkon práce do iného miesta, ako je jeho pravidelné pracovisko, a na tomto mieste výkonu práce), kedy by tieto výdavky boli daňovo uznané v súlade s § 19 ods. 2 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) ako výdavky na cestovné náhrady pri pracovných cestách.

Daňovými výdavkami sú v zmysle § 19 ods. 2 písm. s) ZDP výdavky zamestnávateľa na dopravu na miesto výkonu práce zamestnanca a späť z dôvodu, že hromadnými dopravnými prostriedkami nie je dopr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály