Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prevod automobilu podnikateľa fyzickej osoby do obchodnej spoločnosti

Dátum: Rubrika: Z praxe

V praxi často nastáva prípad, keď samostatne zárobkovo činná osoba, platiteľ DPH, obstará na účely svojho podnikania osobný automobil, pričom si v plnej či čiastočnej miere uplatnil právo na odpočítanie vstupnej DPH. Neskôr však z rôznych dôvodov (rast podnikania, lepšie znejúce meno či značka firmy, obmedzené ručenie majetkom spoločnosti a pod.) ukončí podnikanie fyzickej osoby a ďalej bude pokračovať prostredníctvom inej právnej formy. Najčastejšie formou spoločnosti s ručením obmedzeným, v ktorej bude jediným či jedným z viacerých spoločníkov, prípadne aj štatutárnym zástupcom (konateľom). Osobný automobil alebo iný majetok však plánuje využívať aj v podnikaní prostredníctvom novej spoločnosti.

Predmetom článku sú pravidlá a postup pri jednotlivých možných riešeniach tejto situácie. Každé z riešení má svoje samostatné pravidlá aj z hľadiska dane z príjmov či účtovníctva, dotkneme sa však ich len okrajovo - prioritne nás zaujíma povinnosti a práva oboch subjektov (fyzickej osoby ako i obchodnej spoločnosti) z hľadiska dane z pridanej hodnoty.

Ak chce fyzická osoba previesť hmotný či nehmotný majetok obchodnej spoločnosti, s ktorou je majetkovo prepojená, na výber má tieto možnosti:
-
predaj majetku na základe kúpnej zmluvy,
-
darovanie majetku,
-
predaj podniku fyzickej osoby na základe zmluvy o predaji podniku,
-
nepeňažný vklad individuálneho majetku do obchodnej spoločnosti.
Predaj na základe kúpnej zmluvy
Kúpna zmluva uzatvorená medzi dvomi podnikateľskými subjektmi prioritne podľa ustanovení § 409 až § 475 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov (ďalej len "Obchodný zákonník") je v praxi najjednoduchšou formou. V kúpnej zmluve sa predávajúci zaväzuje dodať kupujúcemu hnuteľnú vec (tovar) určenú jednotlivo alebo čo do množstva a druhu a previesť na neho vlastnícke právo k tejto veci a kupujúci sa zaväzuje zaplatiť kúpnu cenu. Kúpna cena by mala byť v zmluve dohodnutá, prípadne musí byť určený spôsob jej dodatočného určenia, dokonca môžu zmluvné strany uzavrieť kúpu aj bez určenia kúpnej ceny. V tomto prípade je kupujúci povinný zaplatiť kúpnu cenu, za ktorú sa predával obvykle rovnaký alebo porovnateľný tovar v čase uzavretia zmluvy za zmluvných podmienok obdobných obsahu tejto zmluvy.
Povinnosti predávajúceho z hľadiska DPH:
-
Vystaviť faktúru za cenu vrátane DPH s náležitosťami podľa § 74 zákona o DPH a do 15 dní od dátumu dodania stanoviť základ DPH podľa § 22 ods. 1 až 4 zákona o DPH - základom DPH je teda zmluvne dohodnutá kúpna cena bez obmedzení. Spoločnosť, v ktorej je predávajúci spoločníkom prípadne štatutárom, je síce podľa § 22 ods. 9 osobou, ktorá má osobitný vzťah k platiteľovi DPH a na sumu základu DPH sa tak vzťahujú možné obmedzenia, ak je však kupujúca spoločnosť v čase predaja platiteľom DPH a má právo na odpočítanie vstupnej DPH z predmetného automobilu v plnom rozsahu, nemusí byť základ DPH (a v praxi teda samotná kúpna cena) stanovená ako "trhová hodnota na voľnom trhu" podľa § 22 ods. 8 zákona o DPH. Na druhej strane však zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len "ZDP") stanovuje kupujúcemu povinnosť zvýšiť základ dane z príjmov o rozdiel, ktorý znižuje jeho základ dane z príjmov (v našom príklade nadobúdajúcej obchodnej spoločnosti) - obchod medzi podnikateľom fyzickou osobou a spoločnosťou, v ktorej má majetkový podiel, je totiž tzv. kontrolovanou transakciou podľa § 17 ods. 5 zákona o DPH. Zákon o DPH a ZDP síce v podobných prípadoch stanovenia ceny obchodu medzi závislými osobami, resp. osobami s osobitným vzťahom k platiteľovi na seba neodkazujú, v praxi je najjednoduchšou cestou dohodnúť kúpnu cenu v nezávislej trhovej cene, za ktorú je možné v danom čase obstarať porovnateľný automobil od nezávislého dodávateľa, prípadne na stanovenie kúpnej ceny uplatniť iné metódy a ich kombinácie (§ 18 ZDP).
-
Uviesť základ DPH a samotnú DPH v daňovom priznaní k DPH (riadky 3 a 4) a kontrolnom výkaze (oddiel A.1) za príslušné zdaňovacie obdobie.
-
Zaplatiť prípadnú vlastnú daňovú povinnosť (ako rozdiel medzi výstupnou DPH a odpočítavanou vstupnou DPH) vyplývajúcu z tohto daňového priznania.
Postup na strane kupujúceho:
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály