Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osobitný spôsob úhrady dane podľa § 69c zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zákonom č. 408/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa v rámci článku V upravil aj zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o DPH“).

Novelou zákona o DPH sa s účinnosťou od 1. januára 2022 zaviedli nové inštitúty a v súvislosti s nimi sa novelizovali niektoré existujúce ustanovenia zákona, pričom tieto úpravy tvoria jeden systém a je potrebné vykladať ich vo vzájomnej súvislosti. Okrem iného, ide aj o:
-
zavedenie osobitného spôsobu úhrady dane
podľa § 69c zákona o DPH,
-
novelizáciu súvisiaceho inštitútu ručenia za daň
podľa § 69 ods. 14 zákona o DPH,
-
vrátenie preplatku vzniknutého z dôvodu osobitnej úhrady dane,
-
vrátenie nadmerného odpočtu
na účet oznámený platiteľom dane podľa § 6 alebo § 85kk zákona o DPH.
Potrebné je skonštatovať, že všetky spomínané ustanovenia sú v úzkej vzájomnej interakcii.
Základný princíp osobitného spôsobu úhrady dane
V zmysle štandardného mechanizmu úhrady dane podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH platí, že daň uvedenú na faktúre za dodanie tovaru alebo služby v tuzemsku, je povinný platiť dodávateľ, ak zákon o DPH neustanovuje inak. Na faktúre, ktorú dodávateľ vystaví pre svojho odberateľa sa, okrem iných povinných náležitostí, uvádza základ dane a výška dane, ktorá sa má zaplatiť. To znamená, že dodávateľ by mal zinkasovať daň z pridanej hodnoty, ktorú je povinný odviesť do štátneho rozpočtu, ako súčasť protihodnoty od svojho odberateľa.
S účinnosťou od 1. januára 2022 sa v zákone o DPH zaviedol osobitný spôsob úhrady dane podľa § 69c zákona o DPH. Účelom je umožniť vyhnúť sa potenciálnemu uplatneniu ručenia za daň voči platiteľovi dane, ktorý je odberateľom a ktorý v čase vzniku daňovej povinnosti na základe niektorej zo skutočností uvedených v § 69 ods. 14 zákona o DPH vedieť mal alebo vedieť mohol, že jeho dodávateľ daň uvedenú na faktúre o dodaní alebo o prijatí platby pred dodaním tovaru alebo služby úplne alebo čiastočne nezaplatí. Na rozdiel od štandardného mechanizmu úhrady faktúry, podstatou tohto osobitného spôsobu úhrady dane je skutočnosť, že daň uvedenú na faktúre nezaplatí odberateľ v cene zdaniteľného plnenia svojmu dodávateľovi, ale požadovanú protihodnotu rozdelí. Dodávateľovi uhradí len základ dane a sumu dane z pridanej hodnoty zaplatí priamo správcovi dane, ktorým je daňový úrad. Uvedenú platbu je odberateľ povinný označiť podľa osobitného predpisu, ktorým je vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 378/2011 Z.z. o spôsobe označovania platby dane v znení neskorších predpisov tak, akoby ju platil sám dodávateľ. Tento spôsob úhrady dane je však u odberateľa možný len do momentu doručenia rozhodnutia, ktorým mu daňový úrad miestne príslušný dodávateľovi uložil povinnosť zaplatiť nezaplatenú daň za dodávateľa (rozhodnutie o ručení).
Osobitný spôsob úhrady dane na osobný účet daňovníka vedený u správcu dane podľa § 69c ods. 1 zákona o DPH je oprávnený využiť odberateľ, ktorý má postavenie platiteľa dane a je naplnený vedomostný test podľa § 69 ods. 14 zákona o DPH, podľa ktorého odberateľ v čase vzniku daňovej povinnosti vedel alebo na základe dostatočných dôvodov vedieť mal alebo vedieť mohol, že daň z dodania alebo jej časť nebude jeho dodávateľom zaplatená.
______________________________
Poznámka:
Počnúc 1. januárom 2022 sa ustanovila nová skutočnosť, ktorá v súvislosti s uplatnením inštitútu ručenia za daň zakladá domnienku o tom, že platiteľ dane, ktorý je alebo bude príjemcom zdaniteľného plnenia od iného platiteľa dane v tuzemsku, v čase vzniku daňovej povinnosti z dodaného tovaru alebo služby, resp. z prijatia platby pred ich dodaním, vedieť mal alebo vedieť mohol, že celá daň alebo časť dane nebude z tohto zdaniteľného obchodu dodávateľom zaplatená. Ručenie za daň je tak od 1. januára 2022 možné uplatniť aj v prípade, ak protihodnota za dodanie tovaru alebo služby síce bude uhradená na účet dodávateľa, avšak tento nebude zverejnený v zozname bankových účtov oznámených dodávateľom finančnej správe podľa § 6 ods. 1 až 3 zákona o DPH alebo podľa § 85kk zákona o DPH spôsobom podľa § 6 ods. 5 spomínaného právneho predpisu. Ak ide o platiteľov DPH, ktorí sú poskytovateľmi platobných služieb, títo nemajú povinnosť oznamovať účty, ktoré sú určené na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály