Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Náhrada za zadržanie nadmerného odpočtu počas daňovej kontroly

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podľa platného slovenského zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len " zákon o DPH") platí, že ak daňový úrad začal daňovú kontrolu v lehote na vrátenie nadmerného odpočtu podľa § 79 ods. 1, 2 alebo ods. 5 tohto zákona a nadmerný odpočet nebol vrátený do uplynutia šiestich mesiacov od posledného dňa lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu podľa spomínaného § 79 ods. 1, 2 alebo ods. 5, platiteľ má nárok na náhradu za zadržanie nadmerného odpočtu (ďalej len "úrok z nadmerného odpočtu").
Výška tohto úroku z nadmerného odpočtu zodpovedá dvojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej prvý deň kalendárneho roka, za ktorý sa úrok počíta, a ak tento dvojnásobok základnej úrokovej sadzby nedosiahne 1,5 %, pri výpočte úroku z nadmerného odpočtu sa použije ročná úroková sadzba vo výške 1,5 %. Úrok sa vypočíta zo sumy vráteného nadmerného odpočtu, a to za každý deň od uplynutia uvedených šiestich mesiacov do dňa jeho vrátenia vrátane.
Je toto pravidlo v súlade s právom Únie?
Je v súlade so smernicou Rady 2006/112/ESo spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica o DPH"), že úrok z nadmerného odpočtu sa počíta až od uplynutia uvádzanej 6-mesačnej lehoty a nie od momentu, keď mal byť obvykle vrátený? Touto otázkou sa nedávno zaoberal Európsky súdny dvor (ďalej len "Súdny dvor") v prípade C-151/23, ktorý sa týkal slovenskej spoločnosti ZSE Elektrárne s. r. o. proti Finančnému riaditeľstvu Slovenskej republiky.
Konkrétne bola Súdnemu dvoru položená Najvyšším správnym súdom Slovenskej republiky nasledovná prejudiciálna otázka: "
Má sa článok 183 prvý odsek smernice o DPH vykladať v tom zmysle, že je s ním v rozpore taká vnútroštátna právna úprava, ktorá v dôsledku vykonania daňovej kontroly stanovuje ako okamih, kedy vzniká nárok na úrok z nadmerného odpočtu, ktorý sa má vrátiť, neskorší deň, ako je deň, keď k tomuto vráteniu malo dôjsť, ak by v dan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály