Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - 2012

SR a Európska komisia idú riešiť nezamestnanosť mladých

Kategória: Spravodajstvo

Brusel chce jednak vytvoriť programy zamestnanosti pre mladých, ale taktiež aj zlepšiť podporu malého a stredného podnikania cez eurofondy.

Daňová kriminalita na Slovensku vlani rástla

Kategória: Spravodajstvo

Najväčší podiel daňových podvodov sa na Slovensku podľa poradenskej spoločnosti Accace týka dane z pridanej hodnoty.

Vlaňajšie príjmy presahujúce 1 779,65 eur je potrebné priznať

Kategória: Spravodajstvo

Daňovníci si už v tomto roku nebudú môcť uplatniť, tak ako v minulých rokoch, nezdaniteľné časti v maximálnej úhrnnej výške 398,33 eura, a to za príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie či na životné poistenie.

Pivári vyzývajú prezidenta, aby nepodpísal novelu o alkohole

Kategória: Spravodajstvo

Výrobcom piva sa nepáči spôsob, akým bola novela schválená, ako aj nový postup pri zaokrúhľovaní obsahu alkoholu v konečnom produkte.

Na čoraz viac dôchodkov sa uplatňuje exekúcia

Kategória: Spravodajstvo

Za posledné tri roky počet prípadov uplatnenia exekučných zrážok z dôchodku vzrástol o 124 %.

Zmena zákona o sociálnych službách by vytvorila 30 tis.miest

Kategória: Spravodajstvo

Na realizáciu tohto návrhu by stačilo podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív novelizovať zákon o sociálnych službách.

Výraznejšie zdaňovanie lepšie zarábajúcich neprešlo

Kategória: Spravodajstvo

Smer navrhoval zaviesť zvýšenú sadzbu dane z príjmov fyzických osôb na úrovni 25 %, ktorá by sa uplatňovala na hrubé príjmy nad 33 tis. eur ročne.

Poberanie príplatku pri narodení dieťaťa sa nesprísni

Kategória: Spravodajstvo

Podľa návrhu poslancov za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka, Štefana Kužmu a Zoltána Horvátha a poslanca Kamila Krnáča (SaS) nemali dostať príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa v sume 678,49 eura tí rodičia, ktorí počas štyroch rokov pred vznikom...

Príspevky pre rodičov, ktorí nepracovali, sa znižovať nebudú

Kategória: Spravodajstvo

Pravicoví poslanci tvrdia, že návrhom skresať rodičovské príspevky rodičom, ktorí roky nepracovali alebo neštudovali, chceli docieliť ich zodpovednejšie správanie. Exministerka práce Viera Tomanová naopak tvrdí, že návrhom chceli len ušetriť...

Úradom práce chýba 40 mil. eur pre nezamestnaných

Kategória: Spravodajstvo

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála je v štátnom rozpočte na tento rok vyčlenených na aktívnu politiku trhu práce málo prostriedkov

SZČO musia do 8. februára zaplatiť odvody v novej výške

Kategória: Spravodajstvo

BRATISLAVA 5. februára (SITA) - Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) musia najneskôr do 8. februára tohto roka zaplatiť za január poistné na sociálne poistenie najmenej v sume 112,66 eura. Minimálne odvody na sociálne poistenie sa totiž p...

Cena emisných povoleniek EUA poklesla v januári o 7 %

Kategória: Spravodajstvo

Priemerná cena emisných kvót typu EUA poklesla v januári tohto roka v porovnaní s decembrom o 7 % a v medziročnom porovnaní vykázala pokles až o 51 %.

Daňové úrady otvárajú aj zatvárajú o hodinu skôr

Kategória: Spravodajstvo

Zmena sa týka všetkých daňových úradov aj ich pobočiek a kontaktných miest a podľa Finančného riaditeľstva SR vychádza z požiadaviek klientov

Spotrebná daň za ovocné víno je likvidačná, tvrdia výrobcovia

Kategória: Spravodajstvo

Nedávno prijatý nový zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorý nadobudol účinnosť od 1. 1. 2012 je diskriminačný, protiliberálny a protieurópsky a jeho priamym dôsledkom je faktická likvidácia producentov ovocných vín na Slovens...

Sarkozy navrhol zvýšenie dane z pridanej hodnoty

Kategória: Spravodajstvo

Zmena sadzby DPH na 21,2 % zo súčasných 19,6 % má nadobudnúť účinnosť v októbri. Tento krok má kompenzovať plánované zníženie sociálnych odvodov, ktorým chce vláda v Paríži posilniť konkurencieschopnosť francúzskych firiem

Nová vláda by podľa občanov mala šetriť, ale aj udržať rast

Kategória: Spravodajstvo

Zraziť deficit verejných financií úsporami vo výdavkoch štátu na verejné služby by chcela zhruba polovica účastníkov prieskumu MVK, pričom zvýšenie niektorých daní by akceptovalo 5,9 % respondentov.

Štát vlani obstarával efektívnejšie

Kategória: Spravodajstvo

Podľa analýzy Transparency International Slovensko v minulom roku firmy súťažili o štátne zákazky viac a štát dosiahol vyššie úspory ako v minulých rokoch.

Väčšina miest na Slovensku zvýšila dane z nehnuteľností

Kategória: Spravodajstvo

Sadzby daní z nehnuteľností vzrástli podľa analýzy Podnikateľskej aliancie Slovenska v 79 okresných mestách a mestských častiach Bratislavy oproti predchádzajúcemu roku v priemere o 13,5 %.

Obama chce vybudovať spravodlivejšiu ekonomiku

Kategória: Spravodajstvo

Napriek pretrvávajúcemu hospodárskemu útlmu Obama konštatoval, že situácia v USA sa zlepšuje, zároveň však upozornil, že je nutné pokračovať v začatých reformách.

ZCHFP žiada od novej vlády, aby nezvyšovala dane

Kategória: Spravodajstvo

Slovenské podniky sú podľa prezidenta Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR (ZCHFP) Romana Karlubíka vystavené komplikáciám okolo ropy v čase nedoriešenej finančnej krízy v eurozóne a neistoty na trhoch.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.