Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z pridanej hodnoty pri predaji staršej budovy po jej podstatnej prestavbe

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ sa v rozsudku Promo 54 SA (C-239/22) zaoberal uplatnením oslobodenia od dane y pridanej hodnoty (DPH) pri predaji staršej budovy, ktorá prešla podstatnou prestavbou, a to v prípade, keď členský štát nedefinoval pravidlá na uplatňovanie kritéria prvého obývania na prestavbu budov.

Východisková situácia
Spoločnosť Immo 2020 bola vlastníkom pozemku, na ktorom bolo postavené bývalé školské zariadenie. V roku 2008 uzatvorila zmluvu o spolupráci so spoločnosťou Promo 54, ktorá sa zaviazala zabezpečovať dohľad nad prestavbou školy na byty a kancelárie a uskutočniť predaj týchto nehnuteľností. Spoločnosť Immo 2020 sa následne vzdala práv týkajúcich sa stavieb realizovaných na dotknutých pozemkoch v prospech spoločnosti Promo 54.
Predaj bytov a kancelárií sa uskutočňoval na základe dvoch samostatných zmlúv. Kupujúci uzatvorili:
1.
zmluvu o predaji časti bývalej školskej budovy určenej na prestavbu a prislúchajúcej časti pozemku so spoločnosťou Immo 2020, a
2.
zmluvu o dielo na rekonštrukčné práce so spoločnosťou Promo 54.
Na rekonštrukciu uvedenej budovy sa pritom uplatnila znížená sadzba DPH vo výške 6 %. Belgický daňový úrad sa domnieval, že ide o umelo rozdelenú transakciu s cieľom získať neoprávnenú daňovú výhodu. Dôvodil, že predmetná transakcia v skutočnosti predstavuje jediné dodanie nových bytov, na ktoré sa uplatňuje základná sadzba DPH vo výške 21 %.
Spoločnosť Promo 54 napadla túto zmenu kvalifikácie na súde prvého stupňa, ktorý jej žalobu zamietol. Nasledujúce konania na odvolacom súde a kasačnom súde, ktorý sa rozhodol položiť prejudiciálnu otázku Súdnemu dvoru EÚ, neboli zamerané preskúmanie, či ide o jedno zložené plnenie podliehajúce jednej sadzbe DPH alebo viaceré odlišné plnenia. Zaoberali sa otázkou uplatnenia oslobodenia od DPH na dodanie staršej budovy po rozsiahlej prestavbe, ktorá bola pred touto prestavbou u
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály