Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vyhotovovanie faktúr a pokladničných dokladov z ERP cestovnou kanceláriou

Dátum: Rubrika: Poradňa

Prosím o vysvetlenie § 65 ods. 11 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p., v zmysle ktorého platiteľ, ktorý uplatňuje osobitnú úpravu podľa odsekov 1 až 7 citovaného zákona, nesmie vo faktúre o predaji služieb cestovného ruchu uviesť samostatne sumu dane.

  1. Znamená to, že platiteľ, aj keď uplatňuje osobitnú úpravu, musí vo faktúre uviesť základ dane (prirážku), sadzbu dane a daň, nemôže uviesť iba sumu dane? Alebo to znamená, že platiteľ, ktorý uplatňuje osobitnú úpravu, nesmie alebo nemusí vo faktúre uviesť základ dane, sadzbu dane ani daň? Aký to má potom vplyv na uvádzanie údajov v kontrolnom výkaze k DPH?
  2. Ako je to v prípade uvádzania základu dane, sadzby dane a výšky dane na pokladničnom doklade z registračnej pokladnice? Ustanovenie § 8 ods. 1 písm. j), k) a l) zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní ERP dáva možnosť neuvádzať tieto údaje na pokladničnom doklade, ak platiteľ uplatňuje osobitnú úpravu uplatňovania dane. Aký to má potom vplyv na daňové priznanie a uvádzanie údajov v kontrolnom výkaze k DPH?
  1. Na základe ustanovenia § 72 ods. 1 písm. a) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je cestovná kancelára povinná vyhotoviť faktúru pri službe s miestom dodania v tuzemsku inej zdaniteľnej osobe alebo právnickej osobe, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a taktiež pri prijatí platby pred dodaním tejto služby. Faktúru je povinná vyhotoviť do 15 dní odo dňa dodania služby alebo do 15 dní odo dňa pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály