Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vybrané prípady uplatňovania DPH pri zásielkovom predaji a pri službách poskytnutých elektronicky

Dátum: Rubrika: Z praxe

V praxi predstavuje internetový obchod jednoduchý, pohodlný a moderný spôsob nakupovania. Z právneho hľadiska možno internetový obchod označiť ako prenos prejavov vôle, súvisiacich s jednaním o určitom obchode, resp. uzatvorením obchodnej zmluvy, ktoré sú sčasti alebo úplne prenášané prostredníctvom počítačov prepojených telekomunikačnými kanálmi. Pri internetovom obchode komunikácia medzi jeho účastníkmi prebieha z časti alebo úplne po štandardných počítačových sieťach prostredníctvom počítačov, ich príslušenstva a telekomunikácií. Predmetom článku sú len vybrané prípady vzhľadom na to, že problematika uplatňovania DPH v rámci elektronického obchodovania je oveľa širšia.

Právny rámec elektronického obchodovania

Vzťahy medzi poskytovateľom služieb informačnej spoločnosti a ich príjemcom, ktoré vznikajú pri ich komunikácii na diaľku počas spojenia elektronických zariadení elektronickou komunikačnou sieťou a spočívajú na elektronickom spracovaní, prenose, uchovávaní, vyhľadávaní alebo zhromažďovaní dát vrátane textu, zvuku a obrazu, ako aj medzinárodnú spoluprácu v elektronickom obchode, upravuje zákon č. 22/2004 Z. z. o elektronickom obchode a o zmene a doplnení zákona č. 128/2002 Z. z. o štátnej kontrole vnútorného trhu vo veciach ochrany spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 284/2002 Z. z. v z. n. p. (ďalej len „zákon o elektronickom obchode“).

Ochranu spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku, ktorý je v drvivej väčšine prípadov súčasťou internetového obchodovania, upravuje zákon č. 102/2014 Z. z. o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej iba „zákon o ochrane spotrebiteľa“).

Pod pojmom „služba ­informačnej spoločnosti“ treba pre uvedený účely rozumieť službu poskytovanú na diaľku počas spojenia elektronických zariadení elektronickou komunikačnou sieťou spravidla za úhradu na žiadosť príjemcu služby informačnej spoločnosti, najmä komerčná komunikácia, spracovanie, prenos, uchovávanie, vyhľadávanie alebo zhromažďovanie dát a elektronická pošta okrem osobnej elektronickej pošty.

Službou informačnej spoločnosti však nie sú rozhlasové a televízne vysielanie vrátane teletextu, hlasové telefonické služby, telefaxové služby a služby, ktorých obsah vylučuje ich poskytovanie na diaľku.

Poskytovateľ služieb je v zmysle uvedeného zákona povinný príjemcovi služby na elektronickom zariadení poskytnúť predovšetkým nasledujúce informácie:

  • názov, obchodné meno a sídlo poskytovateľa služieb, ak ide o právnickú osobu, alebo meno, priezvisko, miesto podnikania a adresu bydliska poskytovateľa služieb, ak ide o fyzickú osobu,
  • daňové identifikačné číslo, ak je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
  • adresu elektronickej pošty a telefónne číslo,
  • označenie registra, ktorý ho zapísal, a číslo zápisu,
  • názov a adresu orgánu dozoru alebo dohľadu, ktorému činnosť poskytovateľa služieb podlieha.

Podľa § 2 ods. 1 zákona o ochrane spotrebiteľa pri elektronickom obchode sa zmluvou uzavretou na diaľku rozumie zmluva medzi predávajúcim a spotrebiteľom dohodnutá a uzavretá výlučne prostredníctvom jedného alebo viacerých prostriedkov diaľkovej komunikácie bez súčasnej fyzickej prítomnosti predávajúceho a spotrebiteľa, najmä využitím webového sídla, elektronickej pošty, telefónu, faxu, adresného listu alebo ponukového katalógu.

Na uzatváranie zmlúv prostredníctvom elektronických zariadení sa vzťahujú osobitné predpisy (ide najmä o Občiansky zákonník, Obchodný zákonník, zákon č. 102/2014 Z. z. o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákon č. 272/2016 Z. z. o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ak zákon o elektronickom obchode neustanovuje inak.

Internetový obchod a DPH

V súvislosti s uvedenou problematikou je predovšetkým potrebné poznamenať, že podľa kapitoly 1 čl. 1 bod 5 písm. a) smernice 2000/31/ES Európskeho parlamentu a Rady z 8. júna 2000 o určitých právnych aspektoch služieb informačnej spoločnosti na vnútornom trhu, najmä o elektronickom obch

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály