Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registrácia pre daň z pridanej hodnoty

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. upravuje registráciu pre daň z pridanej hodnoty osobitne pre štyri skupiny osôb. Z toho v troch prípadoch sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom dane a v jednom prípade dochádza k registrácii pre platenie dane z nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu EÚ. Každá osoba registrovaná pre daň dostane od daňového úradu identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty (IČ DPH) s prefixom SK, čo vyjadruje, že je registrovaná pre daň na Slovensku.

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) upravuje registráciu pre daň z pridanej hodnoty osobitne pre štyri skupiny osôb. Z toho v troch prípadoch sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom dane a v jednom prípade dochádza k registrácii pre platenie dane z nadobudnutia tovaru v tuzemsku z iného členského štátu EÚ. Každá osoba registrovaná pre daň dostane od daňového úradu identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty (IČ DPH) s prefixom SK, čo vyjadruje, že je registrovaná pre daň na Slovensku.


Registrácia za platiteľa dane

Registráciu za platiteľa dane možno rozdeliť na:
  • registráciu tuzemských zdaniteľných osôb,
  • registráciu zahraničných zdaniteľných osôb.


Registrácia tuzemských zdaniteľných osôb

Povinná registrácia za platiteľa dane
Povinnosť podať miestne príslušnému daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH sa vzťahuje na zdaniteľnú osobu, ktorá má v tuzemsku:
  • sídlo (právnická osoba),
  • miesto podnikania (fyzická osoba),
  • prevádzkareň ako stále miesto podnikania, ktoré má personálne a materiálne vybavenie potrebné na výkon činnosti,
  • bydlisko (fyzická osoba),
ak táto osoba dosiahla za najbližších najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat v tuzemsku 1,5 mil. Sk. Žiadosť o registráciu pre daň sa podáva do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zdaniteľná osoba dosiahla obrat 1,5 mil. Sk.

Zákon o DPH umožňuje aj tzv. dobrovoľnú registráciu za platiteľa dane, to znamená, že zdaniteľná osoba môže podať žiadosť o registráciu aj vtedy, ak nedosiahla obrat 1,5 mil. Sk.

Pri registrácii za platiteľa dane daňový úrad vydá zdaniteľnej osobe osvedčenie o registrácii s prideleným IČ DPH najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu.


Definícia prevádzkarne
Na účely zákona o DPH je prevádzkarňou stále miesto podnikania, v ktorom má zdaniteľná osoba personálne a materiálne vybavenie na výkon svojej činnosti (pozri § 4 ods. 7 zákona o DPH). Zahraničná osoba má v tuzemsku prevádzkareň, ak má v tuzemsku priestory, v  prostredníctvom ktorých dodáva tovary alebo služby na pokračujúcej báze a má na túto činnosť ľudské zdroje – zamestnancov. Ak napr. zahraničná osoba na základe zmluvy o dielo dodáva v tuzemsku stavebné práce v trvaní dvoch – troch mesiacov a po ukončení týchto prác nepokračuje v dodávkach služieb v tuzemsku, nejde o prevádzkareň. Definícia prevádzkarne na účely dane z pridanej hodnoty vychádza predovšetkým z rozsudku Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v prípade C – 168/84 (Berkholz). Podľa rozsudku za prevádzkareň zahraničnej osoby mimo vlastného národného územia na účely uplatňovania dane pri dodávaní služieb v tuzemsku sa považuje prevádzkareň s permanentnou prítomnosťou ľudských a technických zdrojov potrebných na poskytovanie služieb. Problematikou posúdenia existencie prevádzkarne zahraničnej osoby mimo národného územia sa zaoberajú aj ďalšie rozsudky Súdneho dvora ES, napr. C – 190/95 (ARO Lease), C – 390/96 (Lease Plan Luxembourg).

Definícia obratu
Obratom podľa § 4 ods. 9 zákona o DPH výnosy, ako aj príjmy z dodávaných tovarov a služieb okrem výnosov (príjmov) z tovarov a služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 36 a podľa § 40 až § 42 zákona o DPH (poštové služby, zdravotná starostlivosť, služby sociálnej pomoci, výchovné služby a vzdelávacie služby, služby dodávané členom neziskových organizácií, služby súvisiace so športom alebo telesnou výchovou, kultúrne služby, vysielacie služby verejnoprávnej televízie a verejnoprávneho rozhlasu, predaj poštových cenín a kolkov, prevádzkovanie lotérií a iných podobných hier). Do obratu sa zahŕňajú aj výnosy (príjmy) z prenájmu nehnuteľnosti.

Výnosy (príjmy)
Do obratu sa nezahŕňajú výnosy z:
  • poisťovacích služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 37 zákona o DPH a 
  • finančných služieb, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 39 zákona o DPH, ak sú tieto služby poskytované pri dodaní tovaru alebo službyako doplnkové služby.
Do obratu sa nezahŕňajú výnosy (príjmy) z príležitostne predaného hmotného majetku okrem zásob a z príležitostne predaného nehmotného majetku.

Príklad č. 1:
Obchodná spoločnosť, ktorá začala podnikať 13. mája 2007, dosiahla do konca júna 2007 výnos z predaja tovaru vo výške 1,7 mil. Sk. Výšku obratu na registráciu za platiteľa dane dosiahla za dva kalendárne mesiace. Do 20. júla 2007 spoločnosť bola povinná podať žiadosť o registráciu za platiteľa dane. Žiadosť podala 20. júla 2007 a daňový úrad registroval spoločnosť za platiteľa dane k 1. augustu 2007 – týmto dňom sa spoločnosť stala platiteľom dane.

Registrácia pri spoločnom podnikaní
Podľa § 4 ods. 2 a 3 zákona o DPH u zdaniteľných osôb, ktoré spoločne podnikajú na základe zmluvy o združení podľa § 829 Občianskeho zákonníka, sa berie do úvahy celkový obrat, to znamená obrat každej osoby a ich spoločný obrat. Zdaniteľné osoby sú povinné podať jednotlivo žiadosť o registráciu pre daň, každá zdaniteľná osoba svojmu miestne príslušnému daňovému úradu. Súčasne so žiadosťou predložia daňovému úradu písomnú zmluvu o združení. Združenie nie je právnickou osobou, preto sa musia registrovať za platiteľov dane jednotliví účastníci združenia.

Ak sa jeden z účastníkov združenia rozhodne registrovať za platiteľa dane aj napriek tomu, že obrat združenia nedosiahol 1,5 mil. Sk, musia sa registrovať všetci účastníci združenia a musia požiadať, aby ich daňové úrady registrovali k rovnakému dátumu. Takto sa zabezpečí rovnaké postavenie v dani z pridanej hodnoty pre všetkých účastníkov združenia, ktorí spoločne vykonávajú podnikanie a ktorých vstupy a výstupy zo spoločného podnikania sa vykazujú v jednom daňovom priznaní podávanom poverenou osobou.

Príklad č. 2:
Dvaja podnikatelia, ktorí predávajú tovar vo svojich maloobchodných prevádzkach, uzatvoria zmluvu o združení, na základe ktorej budú spoločne prevádzkovať ďalšiu maloobchodnú predajňu. Za mesiace august, september a október 2007 dosiahli tieto príjmy:

Mesiac
Podnikateľ A
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály