Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dopad dane z pridanej hodnoty na daň z príjmov

Dátum: Rubrika: Z praxe

Daň z pridanej hodnoty predstavuje podľa zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH") základný typ univerzálnej nepriamej dane a jeden z hlavných príjmov štátneho rozpočtu. Samotný systém DPH je založený na skutočnosti, že túto daň pre konkrétny produkt konečný spotrebiteľ zaplatí v jeho cene, avšak daň štátu v konečnom dôsledku odvedú účastníci distribučného kanála prostredníctvom ustanoveného systému platieb.
V rámci zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") je problematika DPH riešená vo viacerých ustanoveniach a má dopad na také skutočnosti, ako:
-
vylúčenie DPH zo základu dane z príjmov,
-
podmienky uplatnenia DPH ako daňového nákladu,
-
posudzovanie DPH ako súčasti obstarávacej ceny majetku.
DPH a základ dane z príjmov
Podľa § 17 ods. 3 písm. d) ZDP sa do základu dane z príjmov nezahŕňa daň z pridanej hodnoty vzťahujúca sa na hmotný majetok a nehmotný majetok:
-
na ktorú si platiteľ dane z pridanej hodnoty uplatnil nárok na odpočet pri registrácii podľa zákona o DPH, pričom o daň z pridanej hodnoty je daňovník povinný znížiť vstupnú cenu hmotného majetku a nehmotného majetku,
-
ktorú je platiteľ dane z pridanej hodnoty povinný odviesť pri zrušení registrácie podľa osobitného predpisu, o ktorú upraví vstupnú cenu hmotného majetku a nehmotného majetku.
Príklad č. 1:
Spoločnosť s r. o. v auguste roku 2023, keď bola platiteľom DPH, obstarala dlhodobý hmotný majetok, ktorého cena predstavovala 4 320 €, z čoho základ dane predstavoval 3 600 € a DPH 720 € (20% DPH). V roku 2023 si teda spoločnosť uplatnila nárok na odpočet DPH vo výške 720 €. Uvedený majetok zaradila do 1. odpisovej skupiny a začala ho odpisovať rovnomerným spôsobom odpisovania podľa § 27 ZDP zo vstupnej ceny 3 600 €. V priebehu apríla 2024 dôjde na strane spoločnosti k zrušeniu registrácie platiteľa DPH.
V načrtnutom prípade pri uplatňovanom rovnomernom spôsobe odpisovania bude priebeh odpisovania nasledujúci:
Rok 2023
Spoločnosť si kúpou obstarala majetok v obstarávacej cene 4 320 €, pričom vstupnou cenou na účely odpisovania bola suma 3 600 € (základ dane). V hodnote DPH vo výške 720 € si uplatnila nárok na odpočítanie. Hodnota 3 600 € predstavovala pre spoločnosť podľa § 25 ZDP vstupnú cenu na účely odpisovania, nakoľko bola registrovaným platiteľom dane z pridanej hodnoty. To znamená, že majetok zaradila na účely odpisovania do 1. odpisovej skupiny v hodnote 3 600 €. Za rok 2023 uplatnila pri rovnomernom spôsobe odpisovania podľa § 27 ods. 2 ZDP odpis vo výške 375 €. To znamená, že daňová zostatková cena nadobudla po uplatnení odpisu hodnotu 3 225 € (t.j. 3 600 - 375).
Rok 2024
Pri zrušení registrácie podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH je platiteľ povinný v daňovom priznaní za posledné zdaňovacie obdobie priznať a odviesť z majetku, pri ktorom uplatnil odpočet dane daň, a to vo výške, ktorá sa vypočíta zo zostatkovej ceny hmotného a nehmotného majetku zistenej podľa § 25 ods. 3 zákona o dani z príjmov ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia a z ceny zásob zistenej podľa § 25 zákona o účtovníctve ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia. To znamená, že pri zrušení registrácie platiteľa DPH sa pri odpisovanom hmotnom a nehmotnom majetku upraví vstupná cena, do výšky ktorej je možné majetok odpisovať, ako súčet pôvodnej vstupnej ceny a DPH vzťahujúcej sa k zostatkovej cene odpisovaného majetku ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia pre DPH.
Ročný odpis už odpisovaného hmotného a nehmotného majetku možno pri rovnomernom spôsobe odpisovania v prípade zrušenia registrácie platiteľa DPH vypočítať ako súčin upravenej vstupnej ceny majetku a ročnej odpisovej sadzby podľa vzorca:
RO = UVC x ROS
kde UVC = P x (ZC + DPH) a P = VC/ZC, pričom:
-
UVC - upravená vstupná cena na účely určenia ročného odpisu,
-
ROS - ročná odpisová sadzba,
-
VC - pôvodná vstupná cena určená podľa § 25 ods. 1 ZDP,
-
ZC - zostatková cena určená podľa § 25 ods. 3 ZDP,
-
DPH - odpočet DPH, ktorý sa vzťahuje k zostatkovej cene odpisovaného majetku podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH,
-
P - podiel vstupnej ceny a zostatkovej ceny.
Hodnotu DPH, ktorá sa vzťahuje k zostatkovej cene odpisovaného majetku podľa § 81 ods. 6 zákona o DPH možno vypočítať ako (ZC/VC) x 720, t.j. 0,8958 x 720 = 645 €. To znamená, že uplatnená časť DPH formou odpočtu DPH predstavuje hodnotu (720 - 645) = 75 €.
Vrátená suma DPH, ktorú je spoločnosť povinná pri zrušení registrácie platiteľa DPH vrátiť v sume 645 € nebude ovplyvňovať základ dane z príjmov za rok 2024, ale bude súčasťou upravenej vstupnej ceny na účely uplatňovania daňových odpisov.
Daň z pridanej hodnoty ako daňový náklad
Na základe ustanovenia § 21 ods. 2 písm. i) ZDP nie je daň z pridanej hodnoty možné uplatniť ako daňový náklad resp. výdavok, avšak len u platiteľov tejto dane.
Výnimkou sú však pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály