Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zjednodušená faktúra a doklady z registračnej pokladnice

Dátum: Rubrika: Poradňa

Zjednodušenou faktúrou podľa § 74 ods. 3 písm. a) zákona o DPH je doklad za tovar alebo službu, ak cena vrátane dane nie je vyššia ako 100 eur. Môže ísť o doklad, ktorý je vyhotovený elektronickou registračnou pokladnicou (ďalej len „ERP“), ale aj o doklad, ktorý nie je vyhotovený ERP. Ako je to v prípade tovaru, keď je vystavený doklad za tento tovar vo výške do 100 eur napr. softvérovým programom?

Podľa zákona o DPH by mal spĺňať náležitosti na odpočítanie dane, nespĺňa však náležitosti podľa zákona č. 289/2008 o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o ERP“), pretože podľa tohto zákona sú podnikatelia povinní evidovať tržbu v ERP (e-kasa).

Z uvedeného vyplýva, že zákon o DPH vylučuje zákon o ERP. Ak má odberateľ vystavený doklad z účtovného softvéru za predaj tovaru, môže si z neho uplatniť DPH?

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) primárne predpokladá vyhotovenie faktúry s obsahovými náležitosťami stanovenými v § 74 ods. 1.

Zákon o DPH však umožňuje platiteľovi vyhotoviť zjednodušenú fak

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály