Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prerušenie lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu

Dátum: Rubrika: Z praxe

Určenie lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu je obsiahnuté v rámci ustanovenia § 79 ods. 1 resp. 2 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“).

V zásade platí, že ak v zdaňovacom období vznikne platiteľovi nadmerný odpočet, odpočíta platiteľ nadmerný odpočet od vlastnej daňovej povinnosti v nasledujúcom zdaňovacom období s výnimkou podľa § 79 ods. 2 zákona o DPH. Ak platiteľ nemôže odpočítať nadmerný odpočet od vlastnej daňovej povinnosti v nasledujúcom zdaňovacom období, daňový úrad vráti neodpočítaný nadmerný odpočet alebo jeho neodpočítanú časť do 30 dní od podania daňového priznania za zdaňovacie obdobie nasledujúce po zdaňovacom období, v ktorom nadmerný odpočet vznikol alebo do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie daňového priznania, ak platiteľ nebol povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie nasledujúce po zdaňovacom období, v ktorom nadmerný odpočet vznikol.
Podľa § 79 ods. 2 zákona o DPH sa vracia nadmerný odpočet do 30 dní od uplynutia lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, ak sú splnené nasledujúce podmienky na skoršie vrátenie nadmerného odpočtu:
a)
ak zdaňovacím obdobím platiteľa je kalendárny mesiac,
b)
ak platiteľ bol platiteľom najmenej 12 kalendárnych mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, a
c)
ak platiteľ nemal v období 6 kalendárnych mesiacov pred skončením kalendárneho mesiaca, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, daňové nedoplatky a colné nedoplatky voči daňovému úradu a colnému úradu a nedoplatky na povinných odvodoch poistného podľa osobitných predpisov v súhrne viac ako 1 000 €.
Prerušenie lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu
Zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej iba "daňový poriadok") v rámci § 17 ustanovuje, že ak má správca dane pochybnosti o správnosti, pravdivosti alebo úplnosti podaného daňového priznania alebo jeho príloh, vyzve daňový subjekt na ich odstránenie. Vo výzve správca dane oznámi nedostatky daňového priznania, určí daňovému subjektu primeranú lehotu na ich odstránenie, ktorá nesmie byť kratšia ako 15 dní a poučí ho o následkoch uvedených v § 17 ods. 3 a ods. 4 daňového poriadku.
Ak sa v lehote ustanovenej v § 79 ods. 1 alebo 2 zákona o DPH zašle platiteľovi dane výzva na odstránenie nedostatkov v podanom daňovom priznaní, lehota na vrátenie nadmerného odpočtu sa prerušuje a odo dňa doručenia výzvy až do dňa odstránenia nedostatkov alebo do dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vydaného podľa § 68a daňového poriadku neplynie lehota na vrátenie nadmerného odpočtu.
Príklad č. 1:
Platiteľ dane podal za júl 2023 daňové priznanie, v ktorom uplatnil nadmerný odpočet v sume 2 000 €. Za nasledujúce zdaňovacie obdobie podal daňové priznanie dňa 22. septembra 2023, v ktorom priznal vlastnú daňovú povinnosť vo výške 1 000 €, od ktorej odpočítal časť nadmerného odpočtu za zdaňovacie obdobie júl 2023. Lehota na vrátenie neodpočítanej časti nadmerného odpočtu za júl 2023 začala plynúť dňa 23. septembra 2023 a končí 22. októbra 2023. Keďže daňové priznanie za júl 2023 malo nedostatky, daňový úrad zaslal platiteľovi dane výzvu na odstránenie nedostatkov v podanom daňovom priznaní, ktorá mu bola doručená dňa 4. októbra 2023. Nedostatky v podanom daňovom priznaní platiteľ dane odstránil dňa 11. októbra 2023.
Od 4. októbra 2023 do 11. októbra 2023 neplynula lehota na vrátenie nadmerného odpočtu. Plynutie lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu uplatneného za júl 2023 pokračovalo 12. októbra 2023 a daňový úrad je povinný vrátiť platiteľovi dane neodpočítanú časť nadmerného odpočtu za júl 2023 do 30. októbra 2023.
* * *
Treba uviesť, že v ustanovení § 79 ods. 4 zákona o DPH nie je určené, ktorého daňového priznania sa týka výzva na odstránenie nedostatkov, keď sa pri vrátení nadmerného odpočtu uplatňuje postup podľa § 79 ods. 1 zákona o DPH. Z uvedeného dôvodu možno podľa § 79 ods. 4 zákona o DPH postupovať aj v prípade, ak má daňové priznanie za zdaňovacie obdobie nasledujúce po zdaňovacom období, v ktorom nadmerný odpočet vznikol, nedostatky takého charakteru, ktoré majú vplyv na výšku nadmerného odpočtu, ktorý sa má platiteľovi dane vrátiť a výzva na odstránenie nedostatkov v daňovom priznaní podanom za nasledujúce zdaňovacie obdobie je zaslaná v lehote na vrátenie nadmerného odpočtu podľa § 79 ods. 1 zákona o DPH.
Príklad č. 2:
Platiteľ dane podal za september 2023 daňové priznanie, v ktorom uplatnil nadmerný odpočet v sume 2 000 €. Za nasledujúce zdaňovacie obdobie október 2023 podal daňové priznanie dňa 23. novembra 2023 a priznal v ňom vlastnú daňovú povinnosť vo výške 1 000 €, od ktorej odpočítal časť nadmerného odpočtu za zdaňovacie obdobie september 2023. Lehota na vrátenie neodpočítanej časti nadmerného odpočtu za september 2023 začala plynúť dňa 24. novembra 2023 a končí 23. decembra 2023. V daňovom priznaní podanom za október 2023 je zistený nesúlad medzi riadkami o prijatých a uskutočnených zdaniteľných obchodoch, ktoré nezodpovedajú výške vykázanej vlastnej daňovej povinnosti. Podľa údajov v jednotlivých riadkoch by vlastná daňová povinnosť mala byť 1 900 €, pričom v riadku 32 daňového priznania je uvedená suma 1 000 €. Dňa 24. novembra 2023 začala plynúť lehota na vrátenie neodpočítanej časti nadmerného odpočtu, pričom nie je zrejmé, v akej výške mal byť nadmerný odpočet odpočítaný od vlastnej daňovej povinnosti za nasledujúce zdaňovacie obdobie, t.j., či vo výške 1 900 € alebo 1 000 € a ani to, aká suma nadmerného odpočtu uplatnená za september 2023 má byť platiteľovi dane vrátená, či 100 € alebo 1 000 €. V lehote na vráteni
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály