Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služby poskytnuté českej príspevkovej organizácii

Dátum: Rubrika: Poradňa

Slovenský platiteľ DPH poskytuje službu pre štátnu príspevkovú organizáciu so sídlom v Českej republike. Uvedená organizácia má pridelené identifikačné číslo pre DPH v Českej republike, ale ako prehlásila, ich hlavná činnosť nie je podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) podnikaním a z tohto dôvodu nie je zdaniteľnou osobou. Prechádza daňová povinnosť na príjemcu služby v Českej republike aj keď je príspevkovou organizáciou? Ak áno, bol by takýto prístup v súlade so všeobecným pravidlom podľa § 15 a v súlade so špecifickým pravidlom podľa § 16 ods. 1 zákona o DPH, ak sa nehnuteľnosť nachádza v ČR?

Na účely zákona o DPH predmetom dane je dodanie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.
Podľa § 15 zákona o DPH miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo. Miestom dodania služby osobe inej ako zdaniteľnej osobe je miesto, kde má dodávateľ služby sídlo.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály