Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Obrat na účely zákona o dani z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť s r. o., ktorá je neplatiteľ dane z pridanej hodnoty plánuje nakupovať použitý tovar (hodinky) od fyzických osôb – nepodnikateľov (nezdaniteľných osôb) z Európskej únie. Nakúpi napríklad použité hodinky (v hotovosti / prevodom) od fyzickej osoby. Následne bude spoločnosť predávať tento tovar aj do zahraničia, najmä fyzickým osobám z Európskej únie. Tento obrat, predpokladáme, ide do obratu na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Dodanie je v tuzemsku podľa ustanovenia § 13. Ak ale spoločnosť s r. o. predáva pre zahraničné fyzické osoby z Európskej únie ešte ako neplatiteľ DPH, po prekročení 10 000 € sa musí aj registrovať na OSS (One Stop Shop (OSS) – osobitná úprava dane). A tento obrat by sa nepočítal do obratu podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona o DPH, lebo miesto dodania je v príslušnom členskom štáte. Takže je možné, že nikdy nedosiahne obrat podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona o DPH a nebude platiteľom podľa § 4 ods. 1 zákona o DPH. Spoločnosť s r. o. ešte nevie, či ako platiteľ v budúcnosti bude podľa ustanovenia § 66 ods. 11 zákona o DPH používať osobitný režim zdaňovania (zdanenie marže § 66 ods. 2 zákona o DPH) alebo bežný režim zdaňovania (zdanenie celkovej predajnej ceny § 22 ods. 1 až 4 zákona o DPH).

Takže, ak by chcela predávať podľa § 66 ods. 2 (zdanenie marže) a vyhnúť sa OSS, musela by sa registrovať podľa § 4 ods. 2. Môže ust. § 66 uplatňovať len platiteľ DPH podľa § 4 zákona o DPH? Zdanenie marže nemôže používať ako neplatiteľ, predpokladám, a zdôvodňovať to tak, že preto to nejde do OSS. Preto by spoločnosť s r. o. nedosiahla obrat podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona o DPH. Sú uvedené úvahy správne?

Ustanovenie § 66 zákona DPH používa pojem "obchodník", ktorou je zdaniteľná osoba, ktorá v rámci svojho podnikania kupuje, nadobúda v tuzemsku z iného členského štátu alebo dováža na účely ďalšieho predaja použitý tovar, umelecké diela, zberateľské predmety alebo starožitnosti, a pri tom koná vo svojom mene na svoj účet alebo vo svojom mene na účet inej osoby na základe zmluvy, podľa ktorej má právo na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály