Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri dovoze tovaru následne dodanom do iného štátu EÚ

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pri dovoze tovaru zo štátu mimo EÚ na územie SR je povinný platiť DPH subjekt, ktorý je dlžníkom podľa colných predpisov. Okrem iných dodávok od DPH oslobodených na základe § 48 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ustanovuje ods. 3 cit. paragrafu samostatný režim oslobodenia od DPH pre tovar dovážaný z tretieho štátu, ktorý cez územie SR len „prechádza“ a jeho odosielanie či preprava skončí v inom členskom štáte EÚ. Predmetom tohto článku bude vysvetliť pravidlá pre jeho uplatnenie pri dovoze slovenským dovozcom, zahraničnou osobou, ako i daňovým zástupcom pri dovoze tovaru.

Dovoz tovaru je v zmysle § 48 ods. 3 zákona o DPH oslobodený od dane za týchto podmienok:

  • Dovozca je slovenským platiteľom DPH, registrovaným pre DPH v zmysle § 4 zákona o DPH alebo platiteľom podľa § 5, resp. § 6 (zahraničná osoba registrovaná pre DPH). Podnikateľské subjekty s registráciou podľa § 7 či § 7a zákona o DPH tento režim uplatniť nemôžu − nie sú totiž platiteľmi DPH.
  • Tovar dovážaný z tretieho štátu je určený na dodanie do iného členského štátu EÚ, t. j. mimo SR, v SR sa teda žiadnym spôsobom nepoužije a ani nedôjde k jeho dodaniu v rámci SR, ale jeho odoslanie či preprava skončí v inom členskom štáte EÚ.
  • Tovar sa z tretieho štátu prepraví cez SR do iného štátu EÚ v nezmenenom stave − pre uplatnenie oslobodenia musí ísť o rovnaký tovar.
  • Následné dodanie tovaru do štátu určenia spĺňa podmienky oslobodenia o DPH v zmysle § 43 ods. 1 až 4 zákona o DPH. Ide teda o následnú intrakomunitárnu dodávku, ktorú zdaňuje odberateľ, či už dodanie tovaru odberateľovi s IČ DPH prideleným v inom členskom štáte (§ 43 ods. 1 zákona o DPH), dodanie nového prostriedku každému kupujúcemu z iného členského štátu (§ 43 ods. 2 zákona o DPH), dodanie tovaru podliehajúceho spotrebnej dani podnikateľskému subjektu z iného štátu bez prideleného IČ DPH, resp. právnickej nezdaniteľnej osobe bez prideleného IČ DPH (§ 43 ods. 3 zákona o DPH) alebo premiestnenie tovaru slovenského platiteľa DPH do inej krajiny EÚ, v ktorej má pridelené IČ DPH (§ 43 ods. 4 zákona o DPH). Premiestnenie tovaru je dodaním tovaru za protihodnotu s výnimkami premiestnenia tovaru podľa § 8 ods. 4 písm. a) až i) zákona o DPH. Ak toto premiestnenie spĺňa podmienky intrakomunitárnej dodávky podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH − teda odberateľ má pridelené IČ DPH v danom štáte a tovar je do tejto krajiny odoslaný alebo prepravený − dodanie takéhoto tovaru je v zmysle § 43 ods. 4 oslobodené od DPH v SR. Tovar zdaní slovenský podnikateľ pod IČ DPH prideleným v štáte určenia a podľa pravidiel daného štátu.
  • Dovozca predloží colnému orgánu dôkazy pre uplatnenie tohto oslobodenia:
    • svoje IČ DPH pridelené v SR (ak ide o slovenského dovozcu registrovaného podľa § 4 alebo zahraničného dovozcu registrovaného podľa § 5 alebo § 6 zákona o DPH) alebo svoje IČ DPH predloží daňový zástupca, zastupujúci zahraničného dovozcu na tento účel,
    • IČ DPH odberateľa z iného členského štátu, v ktorom odoslanie alebo preprava tovaru končí, príp. IČ DPH slovenského dovozcu, ktoré má pridelené v inom členskom štáte EÚ, do ktorého tovar prepraví alebo odošle na účely svojho podnikania (v prípade premiestnenia daného tovaru zo SR do iného štátu na účely podnikania dovozcu),
    • dôkazy o odoslaní alebo preprave tovaru zo SR do štátu určenia (iného členského štátu EÚ), napr. zmluvu o preprave či iný prepravný doklad.

Aby bolo možné uplatniť oslobodenie od DPH v zmysle § 48 ods. 3 zákona o DPH, je dovozca povinný vymenované informácie a dôkazy colnému úradu predložiť ešte pred jeho uplatnením. Ak ich dovozca neposkytne, oslobodenie sa neuplatní. Tento postup je rozdielny v porovnaní s dokladovaním a preukazovaním oslobodenia pri samostatnom intrakomunitárnom dodaní tovaru do iného členského štátu EÚ v zmysle § 43 ods. 1 až 4 zákona o DPH, kedy dodávateľ doklady, resp. dôkazy (uvedené v § 43 ods. 5 cit. zákona) pre uplatnenie oslobodenia žiadnemu úradu pred uplatnením oslobodenia nepredkladá. Dodávku vyfakturuje bez DPH a dôkazy musí uchovávať pre prípad budúcej kontroly.

♦ Príklad č. 1:

Slovenský platiteľ DPH (§ 4 zákona o DPH) plánuje nakúpiť tovar od ukrajinského dodávateľa a predať

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály