Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od dane pri dodaní tovaru, pri ktorom nebola odpočítaná daň

Dátum: Rubrika: Z praxe

Mechanizmus zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) umožňuje platiteľovi dane z pridanej hodnoty odpočítať daň z tovarov a služieb nakúpených za účelom realizácie jeho zdaniteľných obchodov. Systém odpočítania dane má za cieľ celkovo zmierniť záťaž, ktorú pre podnikateľa predstavuje DPH splatná alebo zaplatená pri uskutočňovaní jeho ekonomických činností.

Právo na odpočítanie dane uplatnenej k cenám tovarov a služieb, ktoré predstavujú vstupné plnenie u prijímateľa, predpokladá, že výdavky vynaložené na tovary a služby patria k podstatným nákladom tvoriacim cenu plnení na výstupe.

Mechanizmus odpočítania dane tak umožňuje, aby platiteľ dane v konečnom dôsledku zdanil iba tzv. pridanú hodnotu.

V rámci všeobecných princípov odpočítania dane definuje zákon o DPH výnimky, ktoré určujú, kedy si platiteľ dane nemôže odpočítať daň vôbec, alebo kedy si ju odpočíta v pomernej výške po prepočte koeficientom podľa § 50 zákona o DPH. V nadväznosti na tieto výnimky pri uplatnení odpočítania dane z nakúpených tovarov potom osobitne rieši uplatnenie oslobodenia od dane pri ich predaji.

Platiteľ dane si môže odpočítať daň:

  • ktorú voči nemu uplatnil iný platiteľ z tovarov a služieb dodaných v tuzemsku,
  • ním uplatnenú zo služieb a tovarov, pri ktorých je povinný platiť daň podľa § 69 ods. 2 – 4, a ním uplatnenú daň z tovaru, pri ktorom je povinný platiť daň podľa § 69 ods. 7, 9 – 12 zákona o DPH,
  • platiteľom uplatnenú pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu podľa § 11 a § 11a zákona o DPH,
  • zaplatenú správcovi dane v tuzemsku pri dovoze tovaru.

Zákon o DPH obmedzuje, príp. zakazuje odpočítanie dane u platiteľov, ktorí:

  • realizujú zdaniteľné ­obchody oslobodené od dane podľa § 28 – § 42 (§ 49 ods. 3 a 4);
    • títo platitelia si daň odpočítavajú v pomernej výške (po prepočte koeficientom), resp. neodpočítavajú daň vôbec.
  • nakúpené tovary a služby použijú aj na iný účel ako na podnikanie (§ 49 ods. 5); u týchto platiteľov dane je daň odpočítateľná v pomere, ktorý zodpovedá rozsahu ich použitia na podnikanie.

Odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb je podmienené:

  • podľa § 49 ods. 1 zákona o DPH vznikom daňovej povinnosti pri ich dodaní; právo na odpočítanie dane z nakúpených tovarov a služieb vzniká platiteľovi v deň, kedy pri tomto tovare alebo službe vznikla daňová povinnosť,
  • podľa § 49 ods. 2 zákona o DPH použitím nakúpených tovarov a služieb na dodanie zdaniteľných obchodov (tovarov a služieb) platiteľa.

V nadväznosti na takto zadefinované podmienky pre odpočítanie dane je výška odpočítateľnej dane z tovarov a služieb nakúpených za účelom podnikania závislá od charakteru činností platiteľa. Čím vyšší objem zdaniteľných obchodov oslobodených od dane bez možnosti odpočítania dane platiteľ ­realizuje, tým je suma odpočítateľnej dane z tovarov a služieb, ktoré použije na ich dodanie, nižšia.

Zdaniteľná osoba, ktorá uskutočňuje iba činnosti oslobodené od dane bez možnosti odpočítania dane podľa § 28 – § 42 zákona o DPH, obvykle nie je platiteľom dane; nemá registračnú povinnosť, lebo výnosy, príjmy z týchto činností sa do obratu okrem výnimiek definovaných v § 4 ods. 7 zákona o DPH nezapočítajú.

Výnimkou sú poisťovacie (§ 37) a finančné služby (§ 39) a nájom nehnuteľnosti alebo jej časti (§ 38). Výnosy, príjmy z týchto činností napriek tomu, že sú oslobodené od dane bez možnosti odpočítania dane, sa do obratu pre povinnú registráciu započítajú. Pri dosiahnutí zákonom stanoveného obratu z dodania týchto služieb zákon registráciu vyžaduje napriek tomu, že platiteľ dane nemôže využiť mechanizmus odpočítania dane.

Z odpočítania dane sú vylúčené plnenia prijaté platiteľom na dodávky tovarov a služieb oslobodených od dane podľa § 28 až § 42 (s výnimkou poisťovacích a finančných služieb, ak sú poskytnuté zákazníkovi, ktorý nemá sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň ani bydlisko na území Európskej únie, alebo ak sú tieto služby priamo spojené s vývozom tovaru mimo územia Európskej únie) a na vymedzené plnenia prijaté v súvislosti s podnikaním s investičným zlatom, pri ktorom sa uplatňuje oslobodenie od dane podľa § 67 ods. 3 zákona o DPH.

Okrem týchto prípadov krátenia odpočítateľnej dane zákon osobitne definuje tovary a služby, u ktorých si platiteľ dane daň odpočítať nemôže bez ohľadu na charakter jeho činnosti (§ 49 ods. 7 zákona o DPH), konkrétne pri:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály