Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opomenutie pravidla "dôveruj ale preveruj" môže vyjsť zamestnávateľa z hľadiska DPH draho

Dátum: Rubrika: Z praxe

Podľa platných pravidiel pre oblasť dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré sú na úrovni členských štátov Európskej únie harmonizované prostredníctvom smernice Rady
Môže sa zamestnávateľ oprieť o toto pravidlo a oslobodiť sa od rizika povinného zaplatenia DPH v prípade, ak jeho zamestnanec vystaví faktúry s DPH, ktoré nezodpovedajú skutočným predajom tovaru alebo skutočne poskytnutým službám, t.j. vystaví falošné faktúry s použitím identifikačných údajov zamestnávateľa bez jeho vedomia a súhlasu? Je v takomto prípade osobou povinnou platiť daň zamestnanec, ktorý vystavil faktúry, alebo je to zamestnávateľ, ktorého údaje si zamestnanec nezákonne privlastnil?
Prípad prevádzkovateľa čerpacej stanice v Poľsku
Takejto situácii čelila aj poľská spoločnosť P., ktorá je platiteľom DPH. V období od roku 2001 do roku 2014 vykonávala najmä činnosť maloobchodného predaja pohonných látok na čerpacej stanici, ktorú od novembra 2005 riadila P. K. ako zamestnankyňa tejto spoločnosti.
Počas daňovej kontroly sa zistilo, že táto spoločnosť od roku 2010 za približne štyri roky vystavila viac ako tisíc faktúr uvádzajúcich sumy DPH, ktoré nezodpovedali skutočným predajom tovaru, subjektom, ktoré si odpočítali DPH uvedenú v týchto faktúrach. Uvedené faktúry neboli zaznamenané v účtovníctve spoločnosti P. a zodpovedajúca DPH nebola zaplatená do štátneho rozpočtu ani uvedená v daňových priznaniach tejto spoločnosti.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály