Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kúpa nového vozidla na základe plnej moci

Dátum: Rubrika: Poradňa

Obchodný prípad: Kúpa nového motorového vozidla v plnej moci koncového užívateľa v rámci EÚ. Koncový zákazník (konečný príjemca) Jozef Mrkvička splnomocňuje spoločnosť XY, spol. s r. o., na obstaranie nového vozidla v EÚ v jeho mene. Dodávateľ vystavuje faktúru na meno a adresu pána Mrkvičku, ktorý je FO − nepodnikateľom. Na tejto dodávateľskej faktúre spoločnosť XY, spol. s r. o., uvedená nebude, bude však priložená úradne overená plná moc od zákazníka na kúpu vozidla v jeho mene. Môže si spoločnosť XY, spol. s r. o., zaúčtovať takúto faktúru vozidla ako dodávateľskú faktúru, ak k nej bude priložená úradne overená plná moc (v zmysle plnej moci na obstaranie auta v mene klienta)? Následne spoločnosť XY, spol. s r. o., tento tovar na základe dodávateľskej faktúry vyúčtuje pánovi Mrkvičkovi vrátane DPH. Tento spôsob v EÚ je obvyklým spôsobom na obstaranie nového vozidla v plnej moci zákazníka.

Vychádzam z predpokladu, že na základe predmetnej plnej moci spoločnosť XY, spol. s r. o. (ďalej len „spoločnosť“) je oprávnená obstarať motorové vozidlo v mene a na účet fyzickej osoby (ďalej len „FO“).

Na možnosť presného zodpovedania predmetnej otázky je potrebné preveriť aj iné skutočnosti, napr. či FO ešte pred prevozom daného vozidla dá k dispozícii peňažné prostriedky na obstaranie vozidla spoločnosti; či by sa v prípade škody na vozidle pri prevoze FO zbavila svojej povinnosti uhradiť obstarávaciu cenu vozidla voč

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály