Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Konečný systém DPH v EÚ

Dátum: Rubrika: Z praxe

Už Zelená kniha o budúcnosti DPH (ďalej len „Zelená kniha“) poukazuje na potrebu diskusie v záujme dosiahnutia jednoduchšieho, stabilnejšieho a účinnejšieho systému DPH. Široká verejná diskusia o Zelenej knihe sa začala už 6. decembra 2011. Došlo ku kritickému zhodnoteniu uplatňovania DPH. Cieľom dialógu medzi Európskou komisiou (ďalej len „Komisia“) a členskými štátmi bolo hľadanie takého spôsobu obchodovania v EÚ, ktoré môže byť bezpečnejšie, jednoduchšie a menej náchylné na daňové úniky a podvody.

Dialóg sa uskutočňoval ­najmä medzi skupinou pre budúcnosť DPH (delegáti daňových správ členských štátov) a expertnou skupinou pre DPH (40 členov: zástupcovia spoločností, daňoví špecialisti v oblasti DPH, zástupcovia akademickej obce).

Na základe tejto činnosti Komisia 7. apríla 2014 prijala Akčný plán v oblasti DPH (ďalej len „Akčný plán“) so zámerom prijatia jednoduchšieho konečného systému DPH pre cezhraničné obchodovanie v rámci EÚ založeného na zdaňovaní v členskom štáte určenia tovaru, resp. poskytnutia služby. Podľa názoru Komisie by zásada „zdanenia v členskom štáte pôvodu dodaného tovaru alebo služieb“ mala byť nahradená zásadou „zdanenia v členskom štáte určenia“.

Keďže vypracovanie konečného systému DPH vyžaduje dlhší časový priestor (mal by sa začať uplatňovať od roku 2022), Komisia zatiaľ pracuje na niektorých zmenách, ktoré smerujú k zlepšeniu v súčasnosti uplatňovaného systému DPH. Tento prístup by mal vytvoriť lepšie predpoklady prechodu na konečný systém DPH. Niektoré systémy, resp. mechanizmy konečného systému DPH sú už zavedené, niektoré treba zdokonaliť, resp. zabezpečiť ich jednotné uplatňovanie vo všetkých členských štátoch. Niektoré jeho nové systémy sa len budú zavádzať.

Certifikovaná zdaniteľná osoba

Predpokladá sa, že pre obchodovanie v rámci EÚ bude zavedený jeden zo základných prvkov konečného systému DPH, a to certifikovaná zdaniteľná osoba. Súčasný systém pridelenia identifikačného čísla pre DPH nedáva záruku spoľahlivosti zdaniteľnej osoby. EÚ stanoví kritériá, na základe ktorých budú členské štáty udeľovať, resp. odoberať status certifikovanej zdaniteľnej osoby.

Začlenenie statusu certifikovanej zdaniteľnej osoby do systému VIES (systém výmeny informácií o DPH) umožní daňovým správam členských štátov, ako aj podnikateľským subjektom „monitorovať“, resp. overovať status certifikovanej zdaniteľnej osoby. Na udeľovanie daňového statusu budú kompetentné daňové orgány členského štátu (podľa sídla ekonomickej činnosti alebo stálej prevádzkarne žiadateľa, trvalého pobytu a pod.), ktoré budú zohľadňovať splnenie kritérií na jeho udelenie (napr. absencia závažného porušenia alebo opakovaných porušení daňových a colných predpisov, dôkaz o finančnej spôsobilosti žiadateľa, jeho bezúhonnosť v závažných trestných činoch súvisiacich s ekonomickou činnosťou žiadateľa a pod.). Udelený status certifikovanej zdaniteľnej osoby v jednom členskom štáte budú rešpektovať daňové orgány všetkých členských štátov.

Konečný systém DPH v prvom kroku predpokladá, že ak je nadobúdateľ pri dodaní tovaru v rámci EÚ certifikovanou zdaniteľnou osobou, uplatní sa prenesená daňová povinnosť (reverse charge). K tejto situácii dochádza aj v súčasnosti v rámci tzv. prechodnej úpravy, keď povinnosť platiť DPH môže mať za určitých okolností nadobúdateľ (odberateľ).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály