Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodávky paliva v rámci schém palivových kariet z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

DPH komisia zriadená podľa článku 398 smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica DPH“) zverejnila dňa 22. septembra 2023 v rámci svojich usmernení aj usmernenie č. 1068 týkajúce sa dodávok paliva v rámci schém palivových kariet.

Predmetné usmernenie objasňuje podmienky, keď sa má nazerať na transakciu ako na dodávku tovaru a keď ako na finančnú transakciu. Toto usmernenie bolo prijaté najmä v dôsledku Rozsudku Európskeho súdneho dvora (ESD) z roku 2019 v prípade C-235/18 Vega International, ktorý rozvíril v praxi mnoho otázok ohľadom uplatniteľného DPH režimu pri schémach palivových kariet a tiež aj priniesol určitú mieru neistoty u podnikateľských subjektov aplikujúcich takéto schémy. Usmernenie tiež nadväzuje na Pracovný dokument DPH komisie 1067 z júla 2023, ktorého cieľom bolo, na základe diskusie členských štátov, zadefinovať podmienky, ktoré objektívne od seba odlišujú transakcie pokryté schémou palivových kariet spadajúcou pod prípad Vega International od ostatných transakcií pokrytých inými schémami palivových kariet.
Prípad Vega International v skratke
V tomto poľskom prípade bola riešená otázka, či transakcie, ktoré vykonala Vega International v Rakúsku v súvislosti s poskytnutím a zúčtovaním tankovacích kariet, ktoré slúžia na nákup paliva dcérskymi spoločnosťami patriacimi do skupiny spoločností, možno kvalifikovať ako finančné služby (poskytovanie úverov) oslobodené od DPH, alebo ako komplexnú transakciu, ktorej hlavným cieľom je dodávka paliva (dodanie tovaru podľa DPH).
V tomto prípade Vega International nedisponovala palivom. Palivo kupovali dcérske spoločnosti, akou bola aj Vega Poland, a to priamo u dodávateľov a podľa svojej vlastnej úvahy. Vega Poland rozhodovala najmä o podmienkach nákupu paliva, keďže si mohla vybrať, na akej čerpacej stanici, spomedzi staníc dodávateľov uvedených zo strany spoločnosti Vega In
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály