Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti pri obchode s tretími krajinami z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Naša spoločnosť má uzatvorenú zmluvu s českou spoločnosťou o dodávkach tovarov na výstavbu nehnuteľnosti umiestnenej v tretej krajine. Česká spoločnosť je generálnym dodávateľom stavby, investorom je spoločnosť z tretej krajiny. Naša spoločnosť uskutočnila nasledovný obchod:

predmetom dodávky bol nákup tovarov v jednej tretej krajine „T“ s nasledovnou dodávkou do ďalšej tretej krajiny „G“. Naša spoločnosť „S“ teda kúpila tovar v tretej krajine „T“, tento ihneď fakturovala českej spoločnosti a česká spoločnosť ho predala do tretej krajiny „G“. Tovar sa fyzicky prepravil priamo z jednej tretej krajiny „T“ do tretej krajiny „G“. Fakturácia prebehla medzi našou spoločnosťou „S“, generálnym dodávateľom stavby − českou spoločnosťou a táto fakturovala do krajiny „G“, kde je umiestnená stavba. Všetky obchody sa uskutočnili ešte pred vstupom do krajiny „G“ (ešte pred preclením z krajiny „T“ do krajiny „G“).

Mohli by ste nám objasniť, aké sú naše povinnosti z hľadiska zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a súhrnného výkazu (ako máme určiť miesto dodania tovaru, keď ešte počas prepravy od prvého dodávateľa z krajiny „T“ sme ho predali českej firme, ktorá ho predala konečnému príjemcovi v tretej krajine „G“). Tento konečný príjemca tovar aj preclil.

Z nášho pohľadu sme nákup aj predaj tovaru uskutočnili na území tretej krajiny. Uvažujeme správne, že takýto obchod nie je predmetom DPH na Slovensku? Ako máme takýto obchod zdokumentovať a dokázať, že fyzicky bol tovar prevezený z tretej krajiny „T“ do tretej krajiny „G“, a obchody prebehli fakturačne medzi jednotlivými obchodnými partnermi? Neuskutočnili sme ani vývoz, ani dovoz v SR.

Zhrnutie otázky:

Český generálny dodávateľ stavby umiestnenej v tretej krajine si u našej spoločnosti registrovanej za platiteľa DPH v SR objednal dodávku tovaru, ktorý bude inštalovaný na stavbe umiestnenej v tretej krajine. Naša spoločnosť túto dodávku objednala v ďalšej tretej krajine (nie v tej, v ktorej je umiestnená stavba). Dodávka, t. j. fyzické premiestnenie tovaru sa uskutočnilo z jednej tretej krajiny do druhej tretej krajiny. Fakturácia prebehla nasledovne: dodávateľ „T“(tretia krajina) poslal faktúru našej spoločnosti „S“. Následne naša spoločnosť „S“ poslala faktúru českej spoločnosti. Česká spoločnosť poslala faktúru konečnému odberateľovi so sídlom v tretej krajine „G“. Tento konečný odberateľ tovar aj preclil ako dovoz z krajiny „T“ do krajiny „G“.

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. predmetom dane je dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály