Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Miesto dodania služieb spočívajúcich v tvorbe digitálneho obsahu vo forme interaktívnych videohovorov a jeho poskytovaní prevádzkovateľovi internetového vysielania

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ sa v rozsudku C-532/22 vo veci SC Westside Unicat SRL zaoberal miestom dodania služieb poskytovaných štúdiom nahrávajúcim video chaty prevádzkovateľovi platformy internetového vysielania. Ide o služby spočívajúce vo vytváraní digitálneho obsahu vo forme interaktívnych erotických videohovorov, ktoré takéto štúdio filmuje s cieľom dať ich k dispozícii tomuto prevádzkovateľovi, aby ich šíril na uvedenej platforme.
Východisková situácia
Spoločnosť SC Westside Unicat SRL (ďalej len "Westside Unicat") so sídlom v Rumunsku prevádzkuje štúdio na nahrávanie videí. Jej hlavná činnosť spočíva v tom, že prostredníctvom spoločnosti StreamRay USA Inc. (ďalej len "StreamRay") uvádza na trh digitálny obsah erotickej povahy, ktorý má najmä formu online videohovorov s vizuálnou komunikáciou a interakciou tvárou v tvár (ďalej len "video chaty") s účinkujúcimi.
StreamRay je právnická osoba registrovaná v Spojených štátoch amerických, ktorá na svojom internetovom sídle šíri živé prenosy týchto videohovorov a sprístupňuje svojim zákazníkom, fyzickým osobám, prepojenie potrebné na interakciu s účinkujúcimi.
Účinkujúci uzatvárajú zmluvu so spoločnosťou Westside Unicat. Podpisujú tiež vyhlásenie potvrdzujúce spoločnosti StreamRay, že poverujú štúdio, t.j. Westside Unicat, aby "prijímalo a vyberalo všetky sumy", ktoré sú splatné v ich prospech za predstavenia uskutočnené v rámci týchto video chatov, a výslovne súhlasia s tým, aby im tieto sumy vyplácalo štúdio.
Spoločnosť StreamRay, ktorá poskytuje služby vo svojom vlastnom mene, stanovuje obchodné podmienky, ktoré sa uplatňujú na sledovanie predmetných predstavení a na interakciu s účinkujúcimi zo strany jej zákazníkov. Určuje a vyberá cenu, ktorú jej zákazníci platia. Z takto získanej ceny uhrádza určitý percentuálny podiel spoločnosti Westside Unicat, ktorá dohodnutú sumu ďalej prevedie účinkujúcim.
Na základe daňovej kontroly v oblasti DPH zameranej na obdobie od 1. septembra 2019 do 30. júna 2020 dorubil rumunský daňový úrad spoločnosti Westside Unicat DPH. Daňový úrad totiž na rozdiel od daňového posúdenia uplatneného uvedenou spoločnosťou považoval za miesto poskytovania dotknutých služieb Rumunsko.
Daňový úrad dôvodil, že spoločnosť Westside Unicat bola organizátorom predmetných interaktívnych predstavení, ako to vyplýva zo zmlúv uzatvorených so spoločnosťou StreamRay. Tieto predstavenia pritom predstavujú zábavné podujatia podľa článku 53smernice Rady 2006/112/ESz 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty ("DPH smernica"), a tak treba uplatniť prístup podľa rozsudku Súdneho dvora EÚ vo veci C-568/17 "Geelen", podľa ktorého sa za miesto poskytovania služieb spočívajúcich v ponúkaní interaktívnych erotických videí filmovaných a šírených cez internet v priamom prenose musí považovať miesto, kde má poskytovateľ sídlo svojich ekonomických činností. Po neúspešnej správnej sťažnosti proti tomuto rozhodnutiu daňového úradu podala spoločnosť Westside Unicat žalobu na vnútroštátny súd, ktorý tejto žalobe čiastočne vyhovel. Daňo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály