Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

EP podporil povinné zdieľanie údajov v boji proti daňovým únikom

Kategória: Spravodajstvo

Poslanci budú vo štvrtok ešte diskutovať o ďalších možnostiach.

BRATISLAVA 11. decembra (SITA) - Európsky parlament (EP) v stredu podporil plány komisie, na základe ktorých by členské štáty mali od roku 2017 povinne zhromažďovať a automaticky si vymieňať údaje o príjmoch zo závislej činnosti, z vlastníctva nehnuteľností, tantiém, produktov životného poistenia a penzií. Súčasné pravidlá umožňovali členským štátom vyhnúť sa zdieľaniu týchto údajov. Táto povinnosť bude zároveň od roku 2017 rozšírená na ďalšie kategórie príjmov vrátane príjmov z dividend, kapitálových ziskov a zostatkov na bankových účtoch.

Parlament zamietol odporúčanie svojho výboru pre hospodárske a menové veci na zachovanie princípu dostupnosti. Na základe neho by členské štáty mali povinnosť vymieňať si iba tie údaje o príjmoch, ktoré sa sami rozhodnú zhromažďovať. Ako ďalej informovalo slovenské zastúpene Európskeho parlamentu, poslanci si však osvojili návrh výboru, podľa ktorého by porušenie pravidiel zo strany členských štátov malo viesť k sankciám. 

Poslanci budú vo štvrtok diskutovať s predstaviteľmi komisie o možnostiach na dosiahnutia dohody na merateľných a hmatateľných záväzkoch v boji proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam v EÚ. Parlament následne prijme na túto tému samostatné uznesenie.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.