Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

V roku 2014 firmy inzerovali o 22 % viac pracovných ponúk ako v roku 2013

Kategória: Spravodajstvo

V roku 2014 firmy inzerovali na portáli Profesia.sk o 22 % viac pracovných ponúk ako v predchádzajúcom roku.

Bratislava 12. januára (TASR) - V roku 2014 firmy inzerovali na portáli Profesia.sk o 22 % viac pracovných ponúk ako v predchádzajúcom roku. Zo 155.428 pracovných ponúk zverejnených za minulý rok ich bolo najviac pre obchodníkov, ľudí z informačných technológií a z administratívy. Klesol však počet reagujúcich uchádzačov na ponuku.
      Firmy častejšie ako v predchádzajúcom roku hľadali ľudí na skrátený úväzok. Najsilnejším mesiacom v roku bol október, najvýraznejší medziročný rast mali ponuky v júni. 
      Vyše tretinu zo zverejnených pracovných ponúk obsadzovali firmy cez personálne agentúry. "Máme za sebou veľmi úspešný rok na trhu práce, od septembra 2013 ponuky nepretržite medziročne rastú. Najvýraznejšie v minulom roku stúpli ponuky počas letných mesiacov, keď v júni počet ponúk medziročne stúpol o 35 %. Celkovo sme za rok zverejnili o pätinu viac ponúk ako v predchádzajúcom roku," povedala Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.
      Oproti roku 2013 stúpol tiež počet inzerujúcich spoločností. Za rok pribudlo takmer 2000 nových spoločností a ich počet sa vďaka medziročnému rastu o 16 % vyšplhal na 13.300 firiem.
      Vyšší počet pracovných ponúk sa prejavil v nižšom počte reakcií posielaných uchádzačmi. V roku 2013 na jednu ponuku v priemere zareagovalo 34 uchádzačov, v minulom roku klesol počet kandidátov na 26. Najviac ponúk pribudlo v Trnavskom kraji, rastie počet skrátených úväzkov aj záujem o ne.
      Väčšina pracovných ponúk pochádza z Bratislavského kraja, ktoré tvoria 45 % všetkých ponúk. Oproti predchádzajúcemu roku bol však rast ponúk v Bratislavskom kraji spomedzi regiónov najnižší. Najmenej ponúk na Profesia.sk bola v minulom roku v Prešovskom a Banskobystrickom kraji.
      Väčšina pracovných ponúk na portáli ponúka prácu na plný úväzok, nasledujú ponuky práce na dohodu a živnosť a najnižší podiel tvoria stále ponuky práce na skrátený úväzok. V minulom roku ich firmy zverejnili 10.380, čo je však oproti roku 2013 o tretinu viac. Zo všetkých foriem úväzkov je pritom po práci na skrátený úväzok najvyšší dopyt. Kým na pracovnú ponuku s plným úväzkom v priemere zareaguje 25 uchádzačov, na ponuku so skráteným úväzkom reaguje v priemere 44 uchádzačov.
      Menej ponúk ako predchádzajúci rok obsadzovali v roku 2014 firmy len pre tri kategórie pozícií. Klesol počet ponúk do kategórií manažment, konzulting, prekladateľstvo a tlmočníctvo a poisťovníctvo. Do všetkých ostatných kategórií v roku 2014 počet inzerátov stúpal. Najvýraznejší medziročný rast zaznamenali ponuky pre ľudí, ktorí si hľadajú prácu v oblasti práva a legislatívy, vo výrobe alebo v textilnom, kožiarskom a odevnom priemysle.
      TASR informovala Marcela Glevická z Profesie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.