Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kažimír sa deflačných tlakov na Slovensku neobáva

Kategória: Spravodajstvo

Deflácia podľa ministra financií Petra Kažimíra zasahuje hlavne staré členské krajiny Európskej únie. Nové členské štáty majú podľa neho trend dobiehať životnú úroveň starých členov pomocou rastu miezd, čo následne vyvoláva nárast cien.

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) - Minister financií Peter Kažimír sa na Slovensku neobáva deflačných tlakov. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. "Ja sa deflačných tlakov na Slovensku zatiaľ neobávam, pretože deflácii sú vystavené hlavne staré členské krajiny," povedal minister financií. Nové členské krajiny Európskej únie podľa neho postupne dobiehajú životnú úroveň starých členských krajín. Pri tomto dobiehaní je veľkým faktorom aj rast miezd, ktorý je podľa slov ministra následne spojený s rastom cien. Ako následne skonštatoval, Slovensko malo vždy vyššiu infláciu než inflačný cieľ Európskej centrálnej banky.

V posledných rokoch, a to aj počas ťažkých rokov, nominálne mzdy podľa Kažimíra rástli. Minister zároveň doplnil, že v roku 2014 po vyše dvoch rokoch budú rásť aj reálne mzdy, a to o 1 %. "Takisto rast nominálnych miezd sa bude blížiť k trom percentám. Je to presne 2,6 %," povedal minister financií. 

Slovensko v súčasnosti podľa Kažimíra aj na svoje pomery registruje veľmi nízku infláciu. "V septembri to bolo jedno percento medziročného rastu cien. Sú to potešujúce informácie pre naše obyvateľstvo. Dnes malý nárast cien vníma obyvateľstvo tak, že viac míňa," poznamenal Kažimír. Podľa ministra je namieste, aby niektoré ceny začali klesať. V medzinárodnom porovnaní je podľa neho napríklad cena energií vyššia, ak nie najvyššia, v regióne. 

Po stredajšom rokovaní vlády sa Kažimír vyjadril aj k problematike štátnych dlhopisov pre obyvateľstvo, ktoré by mohli pomôcť štátu získavať zdroje. "Dnes sa Slovensko skoro už rok financuje historicky s najnižšími nákladmi. Z tohto pohľadu teda nie je jednoduché postaviť dlhopis pre obyvateľstvo tak, aby to bolo zaujímavé. My zatiaľ nie sme pripravení dotovať takýto dlhopis," povedal Kažimír. Podľa neho sa momentálne uskutočňuje technická príprava. Na reálne fungovanie je podľa ministra potrebná infraštruktúra, fungujúci centrálny depozitár cenných papierov, legislatíva a dohody s bankami. Minister podotkol, že pokiaľ sa podmienky na finančných troch nezmenia, je možné krajinu financovať lacnejšie. 

Spotrebiteľská inflácia na Slovensku podľa štatistického úradu naďalej spomaľuje. Tempo rastu spotrebiteľských cien merané národnou metodikou dosiahlo v októbri oproti rovnakému obdobiu minulého roka 0,6 %, čo oproti septembru znamenalo spomalenie dynamiky o 0,4 percentuálneho bodu. Ceny na Slovensku tak pomalšie rástli naposledy vo februári 2010, keď medziročne stúpli o 0,4 %. V priemere za prvých desať mesiacov tohto roka pritom stúpli v medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny o 1,6 %, čo oproti deväťmesačnému priemeru znamená spomalenie o 0,1 percentuálneho bodu.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.