Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikateľskí anjeli pomáhajú začínajúcim podnikateľom

Kategória: Spravodajstvo

Podľa údajov prvej siete neformálnych investorov, ktorou je Klub podnikateľských anjelov Slovenska (KPAS), sa naň od jeho vzniku v roku 2011 do konca roku 2014 obrátilo 828 záujemcov o kapitál.

Bratislava 23. marca (TASR) - Podľa údajov prvej siete neformálnych investorov, ktorou je Klub podnikateľských anjelov Slovenska (KPAS), sa naň od jeho vzniku v roku 2011 do konca roku 2014 obrátilo 828 záujemcov o kapitál. Z nich 97 prešlo kvalitatívnym filtrom a prezentovalo svoj projekt investorom združeným v jeho sieti.
      Ako uviedol pre TASR manažér KPAS Vladimír Jakubec, časť z projektov bola dotiahnutá do úspešnej investície, na ktorej sa konkrétny investor so startupom dohodli. Zrealizované investície boli najmä z oblasti informačných technológií, energetiky a služieb.
      Príležitosť získať investora pre svoj projekt dostalo 40 podnikateľov Slovak Venture Capital Forum, ktoré sa uskutočnilo v závere minulého týždňa v Bratislave, prinieslo mladým firmám reálnu príležitosť osloviť investora. Na investičnom fóre, ktoré organizovala SLOVCA (Slovak Venture Capital and Private Equity Association) spolu s partnermi, sa zúčastnili okrem podnikateľov hľadajúcich investora aj viac ako dve desiatky investorov zo Slovenskej republiky a Českej republiky. 
      Na podujatí sa stretli s desiatkami slovenských startupov, z ktorých takmer dvadsiatka svoje projekty aj verejne prezentovala. Z hľadiska sektorov aj na tomto investičnom fóre dominovali projekty z oblasti IT technológií, ktorých aplikácie nachádzajú využitie v mnohých odvetviach hospodárstva. 
      Za investorskú komunitu sa na akcii zúčastnili zástupcovia venture kapitálových fondov CREDO Ventures, Fond inovácií a technológií, Enterprise Investors a mnohí individuálni investori združení v Klube podnikateľských anjelov Slovenska, ktorý je prvou slovenskou sieťou neformálnych investorov. 
      Podnikateľskí anjeli sú individuálni investori využívajúci vlastný kapitál na financovanie malých a stredných podnikov s výrazným rastovým potenciálom. Títo investori vypĺňajú medzeru v možnostiach financovania mladých firiem, keďže často investujú do podnikateľských projektov v skorých štádiách, keď ešte netvoria žiadne tržby a je pre ne obzvlášť náročné získať akékoľvek zdroje na podnikanie. 
      "Startupov, za ktorými by stál dobre pripravený tím zakladateľov, je dnes na Slovensku ešte stále málo a sú často nepripravené na sumy, ku ktorým sa môžu pomerne ľahko dostať. Je dôležité podporovať ekosystém, ktorého nevyhnutnou súčasťou sú anjelské investorské siete, ale zároveň myslieť na rozvoj podnikateľských a startupových zručností celkovo – už v rámci vzdelávania na školách," uviedol pre TASR prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.