Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kontrolné známky by mala tlačiť už len štátna tlačiareň

Kategória: Spravodajstvo

Rezort financií sa rozhodol zvýšiť bezpečnosť tlače kontrolných známok s cieľom ochrániť zdravie obyvateľov elimináciou nelegálne vyrobených liehovín. Súčasne chce zamedziť daňovým únikom na spotrebnej dani z liehu.

BRATISLAVA 19. júna (SITA) - Kontrolné známky na označovanie spotrebiteľských balení liehu a spotrebiteľských balení cigariet by už nemali tlačiť komerčné tlačiarne, ale štátna tlačiareň. Rezort financií túto zmenu pripravil v novele zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov a v novele zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktoré predložil do pripomienkového konania. Zriadením štátnej tlačiarne sa podľa ministerstva financií zúži okruh osôb, ktoré budú poznať ochranné prvky aplikované na kontrolnú známku, zjednoduší sa kontrola pravosti kontrolných známok a taktiež by sa mal eliminovať priestor na ich falšovanie.

K analýze nového systému tlače kontrolných známok pristúpil rezort financií aj preto, že na jeseň minulého roka vypukla aféra s nelegálne vyrobenými liehovinami s obsahom metanolu v Českej republike. Požitie týchto liehovín spôsobilo závažné zdravotné následky až smrť niekoľkým desiatkam spotrebiteľov a aféra mala negatívny dosah i na Slovenskú republiku. "V snahe ochrániť zdravie obyvateľov elimináciou nelegálne vyrobených liehovín a súčasne zamedziť daňovým únikom na spotrebnej dani z liehu sa Ministerstvo financií Slovenskej republiky rozhodlo zvýšiť bezpečnosť tlače kontrolných známok a predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov," uvádza rezort financií.

Ministerstvo pod vedením Petra Kažimíra navrhuje, aby do 30. júna 2014 mohli byť kontrolné známky tlačené nielen štátnou tlačiarňou, ale zároveň aby sa počas toho obdobia uskutočňovala tlač kontrolných známok i v tých tlačiarňach, ktoré majú povolenie na tlač vydané podľa doterajších predpisov, teda v komerčných tlačiarňach. Okrem tejto zmeny chce ministerstvo novelou zlepšiť podnikateľské prostredie, a to znižovaním administratívnej záťaže najmä pre registrované subjekty, ako i zjednodušiť procesy registrácie nových daňových subjektov. Novela má taktiež zrušiť ustanovenia obmedzujúce formu predkladania žiadostí a zjednodušiť ustanovenia týkajúce sa denaturácie liehu v daňovom sklade.

Novelou zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov by sa mal s účinnosťou od 1. apríla 2014 ustanoviť nový systém tlače kontrolných známok založený na štátnej tlačiarni a taktiež by sa mali zaviesť nové ochranné prvky na kontrolnej známke. "Súčasne sa s účinnosťou od 1. júla 2014 rozširuje označovanie kontrolnou známkou na ostatné tabakové výrobky," uvádza rezort financií.

Ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania aj tri vyhlášky upravujúce kontrolné známky. Prvou vyhláškou sa ustanovujú podrobnosti o vyhotovení kontrolných známok, rozmeroch, grafických prvkoch, náležitostiach a údajoch na kontrolnej známke určenej na označovanie spotrebiteľského balenia liehu. Druhou vyhláškou rezort ustanovuje cenu kontrolnej známky určenej na označovanie spotrebiteľského balenia liehu a treťou stanovuje podrobnosti o vyhotovení kontrolnej známky na označovanie spotrebiteľského balenia tabaku, cigár a cigariek.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.