Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Farmári si môžu od júla výhodnejšie požičať na pôdu

Kategória: Spravodajstvo

Úroky Slovenskej záručnej a rozvojovej banky sa budú pohybovať pravdepodobne medzi 3 až 4 percentami.

BRATISLAVA 27. júna (SITA) - Zvýhodniť nákup pôdy pre domácich poľnohospodárov má nový štátny program "Moja pôda." Od začiatku júla si tak farmári budú môcť výhodnejšie požičať peniaze od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Tá bude požadovať len 15-percentný podiel zdrojov klienta a ponúka až 15-ročnú splatnosť úveru. Úroky sa budú pohybovať pravdepodobne medzi 3 až 4 percentami. "Doteraz evidujeme asi 100 žiadostí," povedal na štvrtkovej tlačovej besede minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Farmári si za zvýhodnených podmienok budú môcť nakupovať nielen ucelené parcely, ale aj spoluvlastnícke podiely, podmienky sa vzťahujú aj na nákup zastavaných pozemkov pod nehnuteľnosťami. "Na Slovensku je vo vlastníctve poľnohospodárskych podnikateľských subjektov len 5 % z celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy, čiže 95 % pôdy je v nájomnom vzťahu a to je zlý stav," skonštatoval Jahnátek s tým, že priemer únie je až 50 %. Dôvodom pre vytvorenie programu je aj uvoľnenie trhu s pôdou pre zahraničných vlastníkov, ktoré začne zhruba od polovice budúceho roka.

Farmári si na nákup pozemkov budú môcť požičať najviac 390 tis. eur. Ako záruka postačí kupovaný pozemok. Ak farmár nebude úver splácať, pozemok odkúpi Slovenský pozemkový fond. Na program "Moja pôda" zatiaľ SZRB vyčlenila 20 mil. eur. "Uvidíme, aká bude reakcia," povedal generálny riaditeľ SZRB Dušan Tomašec. Nevylúčil pritom, že v prípade potreby by sa táto čiastka mohla aj navýšiť.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.