Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dopyt po úveroch závisí aj od vývoja nezamestnanosti

Kategória: Spravodajstvo

Hoci zadlženosť Slovákov v posledných rokoch rastie, je stále v porovnaní s vyspelými ekonomikami EÚ nižšia.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Hoci zadlženosť Slovákov v posledných rokoch rastie, je stále v porovnaní s vyspelými ekonomikami EÚ nižšia. Pozitívny vývoj slovenskej ekonomiky v posledných mesiacoch, znižovanie nezamestnanosti i rast reálnych miezd zvýšil záujem Slovákov o úvery. Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave Andrej Arady, makroekonóm VÚB.
      Podľa jeho slov vývoj ekonomiky zvyšuje úverový apetít, teda ochotu zadlžiť sa, keďže sa znižujú obavy zo straty zamestnania. Práve rast domácej spotreby sa najviac podieľa na súčasnom vývoji a tendencie nasvedčujú, že tento trend bude pokračovať.
      Podľa údajov VÚB sú najžiadanejšie úvery do výšky 6000 eur, pričom až traja zo štyroch klientov si volia túto sumu. Tieto nižšie úvery však tvoria iba tretinu z celkového objemu na trhu. Väčší záujem je o bezúčelové pôžičky, ktoré tvoria takmer polovicu zo všetkých poskytnutých úverov. Bezúčelové úvery sa berú najčastejšie na vybavenie domácnosti a kúpu auta.
      Najviac bezúčelových pôžičiek si berú ľudia v regiónoch Bratislava (15 %) a Prešov (14 %). Muži si požičiavajú takmer o 20 % viac peňazí ako ženy. Priemerná výška ich úveru je 4600 eur, pri ženách to je 3800 eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.