Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zvýšenie daní vo Francúzsku v budúcom roku bude menej výrazné

Kategória: Spravodajstvo

Informoval o tom francúzsky minister pre rozpočet Bernard Cazeneuve

PARÍŽ 29. augusta (SITA, Reuters) - Budúcoročné zvyšovanie daní vo Francúzsku bude miernejšie, ako vláda v súčasnosti predpokladá. Uviedol to francúzsky minister pre rozpočet Bernard Cazeneuve. Vláda prezidenta Francoisa Hollandea pôvodne chcela zvýšením daní v budúcom roku získať dodatočných šesť miliárd eur, zistila však, že francúzski daňoví poplatníci už dosiahli svoje limity. "Vyberieme menej, ako sme predpokladali," povedal Cazeneuve.

Francúzsko už dostalo varovanie od Medzinárodného menového fondu (MMF), že krajina nemôže ďalej zvyšovať daňové zaťaženie bez toho, aby tým poškodila ekonomiku. Francúzska vláda už odsúhlasila zvyšovanie daní v tomto roku v hodnote 30 mld. eur v snahe splniť v budúcom roku cieľ EÚ v oblasti rozpočtového deficitu. Zo stanoviska Európskej komisie (EK) však vyplýva, že Francúzsko tento cieľ nemusí splniť do roku 2015. V roku 2014 chce Francúzsko dosiahnuť rozpočtový deficit na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), kým v tomto roku by mal byť vo výške 3,7 % HDP.

Francúzsko sa dostalo do bodu, keď nemôže ďalej zvyšovať dane bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na hospodárskom raste krajiny a bez toho, aby to spôsobilo zníženie počtu pracovných miest v krajine. V nedeľu to uviedol eurokomisár pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn. "Zvyšovanie daní vo Francúzsku dosiahlo osudový bod. Ďalšie zvyšovanie daní by zabrzdilo hospodársky rast a nepriaznivo pôsobilo na zamestnanosť. Musia prísť škrty v oblasti výdavkov, a nie nové dane," povedal Rehn.

Daňové zaťaženie vo Francúzsku je už teraz jedným z najvyšších na svete. V rámci členských krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je daňové zaťaženie vo Francúzsku tretie najvyššie, keď vyššie zaťaženie majú len Dánsko a Švédsko.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.