Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Znižovanie dlhu a podpora dopytu je v eurozóne v rovnováhe

Kategória: Spravodajstvo

Vyplýva to zo stanoviska Medzinárodného menového fondu (MMF). Ten taktiež chváli kroky Európskej centrálnej banky (ECB) v boji s nízkou infláciou.

Eurozóna nachádza správnu rovnováhu medzi znižovaním dlhu a podporou dopytu. Vo štvrtok to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Celkový vládny deficit krajín eurozóny sa v roku 2013 znížil na požadované 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 6,2 % v roku 2010, v ktorom Grécko získalo prvý balík pomoci. Následná dlhová kríza znamenala pre eurozónu hlbokú recesiu. Z nej sa teraz eurozóna pomaly zotavuje a jej lídri diskutujú o tom, ako dosiahnuť rovnováhu medzi znižovaním dlhu a podporou rastu. „Po niekoľkých rokoch konsolidácie je eurozóna blízko k neutrálnej pozícii vo fiškálnej oblasti. To je tá správna rovnováha medzi podporou dopytu a znižovaním dlhu,“ uviedol MMF.

MMF chváli júnové kroky Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré majú pomôcť zvýšiť nebezpečne nízku mieru inflácie. MMF však zároveň poznamenal, že by mohli byť potrebné ďalšie kroky v prípade, že tieto opatrenia zlyhajú. ECB v júni znížila hlavnú úrokovú sadzbu na 0,15 % a depozitnú sadzbu posunula do negatívneho teritória. ECB tiež rozhodla, že ponúkne bankám cielené dlhodobé úvery s cieľom presvedčiť ich, aby poskytovali pôžičky. 

MMF taktiež varuje, že miera nezamestnanosti v eurozóne je stále vysoká. Minulé leto dosiahla miera nezamestnanosti v regióne svoj vrchol na úrovni okolo 12 % a odvtedy klesla len mierne. Zotavovanie trhu práce je problémom pre všetky krajiny, keďže vytvára tlak na rozpočtové výdavky.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.