Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zmenenú výšku dôchodku zo zahraničia treba oznámiť do 30. septembra 2015

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa upozorňuje dôchodcov, ktorí dosiaľ neoznámili novú aktuálnu sumu dôchodku zo zahraničia, že na splnenie tejto povinnosti im zostávajú posledné dni.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje dôchodcov, ktorí dosiaľ neoznámili novú aktuálnu sumu dôchodku zo zahraničia, že na splnenie tejto povinnosti im zostávajú posledné dni. Ak tak niektorí dôchodcovia doteraz neurobili v súvislosti s minimálnym dôchodkom, aktuálnu sumu dôchodku sú povinní oznámiť Sociálnej poisťovni najneskôr do 30. septembra 2015.
      V prípade, že nedošlo k zmene výšky vyplácaného dôchodku zo zahraničia, dôchodca nemusí nič oznamovať, Sociálna poisťovňa má jeho údaje z minulého roka. Oznamovacia povinnosť platí od roku 2014 a slúži na účely poskytovania vianočného príspevku.  
      Sumu dôchodku zo zahraničia je dôchodca povinný oznámiť, ak mu Sociálna poisťovňa vypláca dôchodok, resp. dôchodky najviac v sume 514,80 eura mesačne. V takom prípade vyplní tlačivo Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny, ktoré je uverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre a je k dispozícii aj v pobočkách Sociálnej poisťovne.
      Vyplnené oznámenie zašle na adresu ústredia Sociálnej poisťovne alebo osobne zanesie na ktorúkoľvek pobočku Sociálnej poisťovne.
      TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.