Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Životné minimum sa nezmenilo, exekučné zrážky zostávajú rovnaké

Kategória: Spravodajstvo

Vzhľadom na to, že výška životného minima sa nezmenila, Sociálna poisťovňa nevykonala od 1. júla 2015 prepočet výšky exekučných zrážok z mesačne vyplácaných úrazových dávok – úrazových rent. 

Bratislava 4. augusta (TASR) - Vzhľadom na to, že výška životného minima sa nezmenila, Sociálna poisťovňa nevykonala od 1. júla 2015 prepočet výšky exekučných zrážok z mesačne vyplácaných úrazových dávok – úrazových rent. Výška exekučnej zrážky vykonávanej z úrazovej renty sa preto nemení.
      Životné minimum sa nezmenilo už druhý rok a aj po 30. júni 2015 zostalo vo výške 198,09 eura. Životné minimum má vplyv na výpočet exekučných zrážok vykonávaných z úrazových dávok na základe výkonu rozhodnutia. Ak je poberateľ úrazovej dávky, u ktorého sa vykonáva exekučná zrážka, zároveň poberateľom dôchodku (napr. starobného, vdovského, invalidného), pri výpočte zrážky sa zohľadňuje základná suma, ktorá je 100 % sumy životného minima.
      V prípade, ak poberateľ úrazovej dávky, u ktorého sa vykonáva exekučná zrážka, nie je poberateľom dôchodku, základná suma aj po 30. júni 2015 zostáva vo výške 118,85 eura a na každú ďalšiu vyživovanú osobu základná suma zostáva 49,52 eura.
      V prípade výkonu exekučných zrážok na základe výkonu rozhodnutia nariadeného na úhradu výživného pre maloleté dieťa základná suma pre povinného – poberateľa úrazovej dávky, aj keď je poberateľom dôchodku, zostáva aj po 30. júni 2015 vo výške 83,19 eura a na každú ďalšiu vyživovanú osobu základná suma zostáva 34,66 eura.
      TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.