Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ženy vo vedení českých akciových spoločností sú poistkou proti strate

Kategória: Spravodajstvo

Ženy v predstavenstvách a dozorných radách českých akciových spoločností majú jednoznačne pozitívny vplyv na stabilitu firiem.

Bratislava 14. januára (TASR) – Ženy v predstavenstvách a dozorných radách českých akciových spoločností majú jednoznačne pozitívny vplyv na stabilitu firiem. Predstavujú aj menšie riziko výrazného neúspechu v podnikaní, keďže nie sú ochotné riskovať toľko ako muži. K takému záveru dospela vo svojej štúdii poradenská spoločnosť Bisnode, ktorá analyzovala české akciové spoločnosti z pohľadu rentability vlastného kapitálu (ROE). Spoločnosť štúdiou reagovala na zavedenie kvót pre ženy v politike a manažmente veľkých firiem, čo rozdelilo ČR na dva tábory.
      "Ukázalo sa, že priemerná ROE firiem, ktoré majú v predstavenstve a dozorných radách ženy, je lepšia než v tých, kde vo vedení spoločností figurujú výhradne muži. Napriek tomu pre väčšinu firiem platí, že ak sa počet žien v predstavenstve a dozorných radách zvýši, ich výsledky merané strednou hodnotou ROE sa zhoršia. Na druhej strane malá časť čisto mužských firiem dosahuje zlé výsledky  a straty firiem sú také vysoké, že celkovo prekonajú kladný výsledok tých čisto mužských firiem, ktorým sa darí," zhodnotil analytik Bisnode Milan Petrák.
      Podľa jeho názoru je to dôsledok faktu, že muži sú k riskovaniu náchylnejší než ženy. Zvyšná časť firiem kvôli riskovaniu však stratí toľko, že celkový priemer mužských firiem je horší ako firiem zmiešaných. "Dá sa teda povedať, že prítomnosť žien v predstavenstvách a dozorných radách akciových spoločností funguje ako poistka proti výrazným stratám. Táto poistka síce stojí časť zisku, ale dlhodobo sa vyplatí," domnieva sa analytik.
      Spoločnosť hodnotila všetky české akciové spoločnosti, ktoré majú kladný vlastný kapitál a súčasne celkove aspoň päť členov predstavenstva alebo dozornej rady. To predstavuje takmer pätinu všetkých akciových spoločností v ČR.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.