Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ženy na Slovensku zarobia o pätinu menej ako muži

Kategória: Spravodajstvo

Ženy na Slovensku zarobia o pätinu menej než muži. Je to viac ako európsky priemer. V Európskej únii sú totiž platy žien približne o šestinu nižšie ako platy mužov.

Bratislava 20. februára (TASR) - Ženy na Slovensku zarobia o pätinu menej než muži. Je to viac ako európsky priemer. V Európskej únii sú totiž platy žien približne o šestinu nižšie ako platy mužov. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Eurostatu za rok 2013.
      Najvýraznejšie rozdiely sú v Estónsku, kde ženy zarábajú zhruba o 30 % menej ako muži. "Viac dôvodov na frflanie v porovnaní so Slovenkami však majú aj ženy z Rakúska, Česka a Nemecka. V týchto krajinách sú rozdiely v platoch ešte o niečo výraznejšie ako na Slovensku a prekračujú 20 %," skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.
      Ženy zo všetkých ostatných krajín únie môžu byť so svojím zárobkom spokojnejšie ako Slovenky. Rozdiely medzi ich mzdami a zárobkami ich silnejších polovičiek sú menšie ako na Slovensku. "Zlatú medailu za rodovú rovnosť by si zaslúžilo Slovinsko, kde ženy zarábajú len zhruba o 3 % menej ako muži. Približne 5-% rozdiel v platoch je aj na Malte a u susedov v Poľska sú platy žien iba o 6,4 % nižšie ako platy mužov," doplnila Glasová.
      Zároveň uviedla, že rozdiely v zárobkoch medzi silnejším a nežnejším pohlavím majú na svedomí viaceré faktory. Vplyv na to má podľa Glasovej historický vývoj, vďaka ktorému je väčšinou muž vnímaný ako živiteľ rodiny. "Dôležitým faktorom je aj to, že ženy v určitom období svojho života odchádzajú na materskú dovolenku, ich profesionálny a kariérny rast dostáva na čas pauzu a ich príjem stagnuje," doplnila analytička s tým, že v neposlednom rade sa často ženy ani nezaujímajú o manažérske a lepšie platené pozície práve z dôvodu, že chcú mať radšej viac času na rodinu.
      Na pracovnom trhu však neprevládajú len platové rozdiely. "Kým celkovo na Slovensku je viac žien ako mužov, z hľadiska pracovného trhu to už neplatí. Pracujúcich mužov je totiž viac ako pracujúcich žien, a to približne o 280.000," vyčíslila Glasová. Muži tiež tvoria nadpolovičnú väčšinu v rámci všetkých evidovaných zamestnancov.
      Výrazné rozdiely medzi pohlaviami sú badateľné aj pri skúmaní toho, koľkí Slováci podnikajú. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR zo všetkých pracujúcich podnikal vlani v treťom štvrťroku len zhruba každý šiesty Slovák. "Oveľa odvážnejší sú v tomto smere muži. Medzi podnikateľmi totiž nájdeme až 71 % mužov a len 29 % žien," uviedla Glasová.
      Očividný rozdiel je aj v pomere žien a mužov pracujúcich na vrcholových postoch. "Medzi zákonodarcami a na riadiacich pozíciách totiž pracuje len približne 30 % žien. Jednoduchou matematikou teda zistíme, že v top manažmente nájdeme až 70 % mužov," doplnila analytička.
      Rozdiely sú pozorovateľné aj v miere nezamestnanosti, ktorá bola vlani vyššia v prípade ženského pohlavia. "Zatiaľ čo miera nezamestnanosti žien predstavovala v 3. štvrťroku minulého roka 13,6 %, v prípade mužov sa nachádzala bližšie smerom k úrovni 12 %," dodala Glasová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.