Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zavedenie inštitútu ručenia za DPH bol výstrel naslepo

Kategória: Spravodajstvo

 Inštitút ručenia za daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorý uviedlo ministerstvo financií do praxe v októbri 2012 v rámci balíka opatrení na boj proti daňovým únikom, je podľa predsedu hospodárskeho výboru NR SR Jána Hudackého (KDH) dôkazom toho, že vláda vôbec nepochopila, v čom je hlavný problém neplatenia DPH.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Inštitút ručenia za daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorý uviedlo ministerstvo financií do praxe v októbri 2012 v rámci balíka opatrení na boj proti daňovým únikom, je podľa predsedu hospodárskeho výboru NR SR Jána Hudackého (KDH) dôkazom toho, že vláda vôbec nepochopila, v čom je hlavný problém neplatenia DPH. Nerieši totiž príčinu problému.
      Inštitút ručenia DPH preniesol povinnosť zaplatiť neuhradenú DPH zo strany dodávateľa na odberateľa v prípadoch, keď dodávateľ neuhradil DPH, alebo jej časť a zároveň bol naplnený predpoklad, že odberateľ v čase vzniku daňovej povinnosti vedel, mal vedieť, alebo mohol vedieť, že DPH nebude zo strany dodávateľa zaplatená. Toto by mal každý odberateľ vedieť na základe tzv. "čiernej listiny", ktorú zverejňuje Finančná správa a obsahuje zoznam osôb, ktoré sú rizikové a majú podlžnosti na DPH voči daňovému úradu.
      Podľa predsedu hospodárskeho výboru NR SR Jána Hudackého však problémy s nezaplatením DPH nastávajú hlavne pri verejných zákazkách, kedy si veľké a úspešné firmy objednávajú dodanie tovarov alebo služieb od menších podnikateľov alebo živnostníkov. Títo však musia čakať v priemere viac ako 50 dní na zaplatenie faktúry. Vyfakturovanú DPH sú však povinní zaplatiť štátu najneskôr do 25 dní nasledujúceho mesiaca od vystavenia faktúry. Podnikatelia a živnostníci tak musia platiť štátu DPH ešte skôr, ako dostanú zaplatené od svojich odberateľov. Z tohto dôvodu sa títo podnikatelia dostávajú do finančných problémov a nie sú schopní plniť svoje daňové povinnosti voči štátu. "Štát ročne prichádza o milióny eur na dani z pridanej hodnoty. Je to spôsobené hlavne tým, že väčšie firmy neplatia tým menším. Preto s kolegami navrhujeme zmenu filozofie platenia DPH, ktorá spočíva v tom, že povinnosť platenia DPH štátu by vznikla dodávateľovi až po zaplatení faktúry odberateľom. Tento návrh zákona je prirodzeným pokračovaním našej snahy chrániť živnostníkov a malých podnikateľov," hovorí predkladateľ Ján Hudacký.
      Účelom predloženej novely zákona je posunúť povinnosť odviesť štátu DPH na dobu, keď dodávateľovi tovaru, alebo služby, zaplatí odberateľ aspoň časť svojej platby, minimálne však vo výške daňovej povinnosti. Návrh by mal napomôcť riešiť druhotnú platobnú neschopnosť živnostníkov a malých podnikov z dôvodu daňovej povinnosti. "Zámer urobiť zmeny v platení DPH sme už avizovali v  minulosti a keďže vláda tento problém dlhodobo nerieši, prichádzame s naším návrhom. Veľmi jasným príkladom je zákon o ochrane subdodávateľov, ktorý nebola schopná pripraviť od začiatku svojho vládnutia napriek tomu, že o tom už niekoľkokrát hovorili," dodáva poslanec Pavol Zajac. Schválenie tohto zákona by malo podľa predkladateľov napomôcť k zlepšeniu celkovej situácii živnostníkov, malých a stredných podnikov. Znamenalo by to aj vyššiu zamestnanosť a vyššiu životnú úroveň pre našich občanov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.