Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Záväzné stanovisko k minimálnym mzdovým nárokom sa nezavedie

Kategória: Spravodajstvo

Inštitút záväzného stanoviska k uplatneniu minimálnych mzdových nárokov sa na Slovensku nezavedie.

Bratislava 1. februára (TASR) -  Parlament totiž odmietol návrh novely zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní z dielne Miroslava Beblavého, Jozefa Mihála, Simony Petrík a Viery Dubačovej (všetci nezaradení).
      Poslanci sú presvedčení, že v súčasnosti na Slovensku je problematické dodržiavanie minimálnych mzdových nárokov. Zamestnanci často nevedia, na aké ohodnotenie majú nárok a samotní zamestnávatelia často aj neúmyselne zaradia zamestnanca pod iný stupeň náročnosti, než ustanovuje zákon. Dôkazom toho majú byť aj zistenia inšpektorov práce. Napríklad v roku 2015 aj 2017 bolo porušovanie minimálnych mzdových nárokov druhým najčastejším porušovaním Zákonníka práce. "Cieľom návrhu zákona je zlepšiť mzdové podmienky zamestnancov a zvýšiť právnu istotu a predvídateľnosť práva vo vzťahu k zamestnávateľom v súvislosti s dodržiavaním minimálnych mzdových nárokov," vysvetlili poslanci v predkladacej správe k návrhu zákona.
      Poslanci chceli, aby sa zaviedol inštitút záväzného stanoviska k uplatneniu minimálnych mzdových nárokov. K vydaniu záväzného stanoviska by bolo potrebné predloženie pracovnej zmluvy, resp. dokumentu s jej náležitosťami. "Toto už vie Národný inšpektorát práce robiť, ale nevydáva to na papieri," upozornil Beblavý.
      Tiež navrhovali splnomocniť ministerstvo práce k určeniu stupňa náročnosti ku každému pracovnému miestu zaradenému v národnej sústave povolaní. "Každý by si vedel pozrieť, na akú minimálnu mzdu má nárok," vysvetlil Beblavý.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.