Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Záujem o operatívny lízing vzrástol najmä u slovenských firiem

Kategória: Spravodajstvo

Hoci predpovede analytikov hovorili o 10-% medziročnom náraste, vlani trh operatívneho lízingu a outsourcingu správy firemných vozidiel vzrástol na Slovensku až o 12 %. V roku 2014 bolo medziročne obstaraných až o 44 % viac vozidiel na operatívny lízing.

Bratislava 24. februára (TASR) - Hoci predpovede analytikov hovorili o 10-% medziročnom náraste, vlani trh operatívneho lízingu a outsourcingu správy firemných vozidiel vzrástol na Slovensku až o 12 %. V roku 2014 bolo medziročne obstaraných až o 44 % viac vozidiel na operatívny lízing. 
      Podľa informácií, ktoré TASR poskytla Slávka Boldocká zo spoločnosti Business Lease Slovakia, za vlaňajším nárastom stojí legislatíva, záujem malých firiem a firiem s čisto slovenským kapitálom o túto formu obstarania vozidiel. Napriek tomu je operatívny lízing na Slovensku v porovnaní so západnou Európou stále novou formou financovania a správy firemných vozidiel.
      „Pozorujeme tri hlavné trendy. Postupný prechod spoločností z finančného na operatívny lízing, čo súvisí aj so zmenou legislatívy, hlavne zákona o dani z príjmu. Ďalej pozorujeme zvýšený prechod už aj malých spoločností do operatívneho lízingu. A do tretice, obľúbenosť operatívneho lízingu rastie aj u čisto slovenských firiem bez zahraničného kapitálu,” vysvetľuje dôvody Lucia Čišková, obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia. 
      Jedným z hlavných dôvodov vlaňajšieho nárastu podielu operatívneho lízingu je prechod firiem na túto formu z finančného lízingu. Na „svedomí“ to má hlavne legislatíva, kde sa operatívny lízing ukázal legislatívne aj daňovo nenáročný produkt. Výhodou napríklad je, že celá splátka je daňovo uznaný náklad. Tým, že vozidlo nie je majetkom firmy, nie je potrebné ho ani odpisovať. V prípade krádeže či nehody s totálnou škodou na vozidle netreba tiež riešiť vyčísľovanie zostatkových hodnôt.
      Kým ešte pred niekoľkými rokmi využívali operatívny lízing u nás len zahraničné firmy, často z rozhodnutia materskej spoločnosti, z údajov za rok 2014 a zo štatistík Business Lease vyplýva, že 84 % nových klientov je čisto slovenských. Súvisí to so zmenou myslenia slovenských firiem. Tak ako firmy so zahraničnou účasťou u nás, aj ony sa začali viac zameriavať na efektivitu vynaložených prostriedkov. Na rozdiel od finančného lízingu, kde si financujú celú hodnotu auta, podstatou operatívneho lízingu je financovať len využiteľnú hodnotu auta. Teda rozdiel medzi obstarávacou cenou a zostatkovou hodnotou po skončení prenájmu. Ako ukázal aj nedávny prieskum Business Lease medzi firmami, viac ako 80 % z nich považuje za hlavný benefit úsporu nákladov a uvoľnenie si cashflow. Za dôležité považujú aj odbúranie administratívnych, prevádzkových, ale aj personálnych nákladov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.