Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Záujem o bločkovú lotériu je väčší, ako Kažimír očakával

Kategória: Spravodajstvo

Registrovať je možné každý pokladničný blok s hodnotou vyššou ako jedno euro, pričom platia všetky bločky vydané od 1. septembra 2013.

BRATISLAVA 16. septembra (SITA) - Štát v pondelok odštartoval národnú bločkovú lotériu. Registrovať je možné každý pokladničný blok s hodnotou vyššou ako jedno euro, pričom platia všetky bločky vydané od 1. septembra 2013. "Záujem je väčší ako sme očakávali, dnes je to vyše 100 tisíc registrovaných bločkov," povedal na pondelkovom brífingu minister financií Peter Kažimír.

Bločky môžu ľudia registrovať cez SMS správu, prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky lotérie, alebo cez mobilné aplikácie na smartfónoch. Ďalšou možnosťou sú zberne spoločnosti Tipos, kde môže účastník vyplniť tiket podľa čísiel na svojom pokladničnom bločku. Registrácia jedného bločku tu však bude stáť 20 centov, cena registračnej SMS správy bude 12 centov. Okrem týchto štyroch spôsobov sa dá registrovať aj rovno pri platení nákupu, od pondelka takúto možnosť ponúka sieť obchodov s kancelárskymi potrebami Ševt.

"Vyše 80 % registrácií je zatiaľ cez internet," skonštatoval Kažimír. Práve internetová stránka lotérie však v pondelok medzi 10:00 a 12:00 dopoludnia zaznamenala čiastočné výpadky. Spôsobili ich cielené útoky smerované zo serverov z Južnej Ameriky, ktoré zahlcovali systém státisícmi dotazov. Problémy spôsoboval aj prvotný silný nápor ľudí. Podľa informácií spoločnosti Tipos počas prvých dvanástich hodín prijala národná bločková lotéria viac ako 101 tis. registrácií pokladničných bločkov.

"Kľúčový odkaz je, aby si ľudia zbierali bločky, overovali si ich pravosť, a aby sme následne na dani z pridanej hodnoty vybrali viac," skonštatoval Kažimír. Šéf rezortu financií odhaduje, že prostredníctvom daňových únikov by mohol štát stratiť ročne spolu jednu až dve miliardy eur, z toho úniky na DPH cez registračné pokladne by sa mohli vyšplhať na 150 mil. eur. "Podľa mňa to má význam, aby sme mohli lepšia zaplátať dieru v štátnom rozpočte," tvrdí Kažimír.

Lotéria by mala prebiehať v dvoch kolách, ktoré Tipos nazval prvá šanca a druhá šanca. Prvá šanca by mala byť raz za 14 dní a výhry by mali byť peňažné. Prvou cenou podľa Tiposu bude 10 tis. eur, pričom ostatných deväť výhercov si rozdelí ďalších 10 tis. eur. V druhej šanci raz za 28 dní bude výhrou osem áut v hodnote 10 tis. eur, pričom z každého samosprávneho kraja vyžrebujú jedno číslo.

Mesačné náklady na bločkovú lotériu by mali byť 40 tisíc eur v prvej šanci a 80 tisíc eur v druhej šanci. Spoločnosť Tipos zohnala pre vecné výhry v druhej šanci partnerov, a preto tieto náklady nebude znášať štát. Prvé žrebovanie prebehne koncom tohto mesiaca, výhercovia budú známi o dva dni.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.